Aktualne novice

Enostransko poročilo o biotehnologiji v kmetijstvu ni zrelo za Evropski parlament

dodano: 14.3.2007

Inštitut za trajnostni razvoj - Sporočilo za javnost

Poslanci Evropskega parlamenta ta teden v Strassbourgu ne bodo glasovali o resoluciji, ki pristransko predstavlja prednosti uporabe gensko spremenjenih organizmov v kmetijstvu, kot je bilo predvideno. Resolucija se mora, zaradi nezadovoljstva velikega števila poslancev z njeno vsebino, vrniti v parlamentarni Odbor za kmetijstvo. Očitajo ji predvsem nespoštovanje načela previdnosti, pristransko naštevanje prednosti GSO v kmetijstvu in neupoštevanje raziskav, ki kažejo, da GSO-kmetijstvo in GS-živila niso izpolnili visokih pričakovanj.

Na Inštitutu za trajnostni razvoj, kjer so o nesprejemljivosti resolucije zadnje tedne intenzivno opozarjali slovenske predstavnike v Evropskem parlamentu, pravijo: "S tem smo izredno zadovoljni, saj kaže, da so parlamentarci o problematiki GSO dovolj informirani, da si ne pustijo podtakniti pristranskih dokumentov."

Da stvari še zdaleč niso take, kot jih predstavlja zdaj umaknjena resolucija, kažejo tudi rezultati novih raziskav, ki so jih včeraj objavili pri Friends of the Earth Europe. V skladu s temi je "zeleno" kmetijstvo bolj konkurenčno od GSO-kmetijstva. Rezultati dokazujejo, da okolju prijaznejše kmetijstvo, kot je npr. ekološko kmetijstvo, ne le varuje okolje, temveč izboljšuje socialno kohezijo, pospešuje gospodarsko rast in ustvarja zaposlitve. Nasprotno pa podjetja, ki ustvarjajo GS-rastline, praktično ne ustvarjajo novih delovnih mest in tudi ne dobička.

Evropska unija prav v tem času pripravlja nove cilje za strategijo o biotehnologiji. Friends of the Earth Europe poudarjajo, da je promocija GS-rastlin gospodarsko neupravičena. "Če v Evropi želimo konkurenčno in dinamično gospodarstvo, bi morali zamisel o gensko spremenjenih živilih opustiti ter politično podporo in denar davkoplačevalcev vlagati v okolju prijazno kmetijstvo, ki bo dalo želene rezultate."

Dokumentacija o resoluciji in slovenski informacijski kampanji je na voljo na spletni strani: http://www.itr.si/nvo-portal/mapa/gso

Stik:
Inštitut za trajnostni razvoj
Metelkova 6
1000 Ljubljana

telefon: +386 1 439 74 60
gsm: +386 41 725 991
e-pošta:
anamarija.slabe@itr.si<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: