Aktualne novice

Enostransko poročilo o biotehnologiji v kmetijstvu ni zrelo za Evropski parlament

dodano: 14.3.2007

Inštitut za trajnostni razvoj - Sporočilo za javnost

Poslanci Evropskega parlamenta ta teden v Strassbourgu ne bodo glasovali o resoluciji, ki pristransko predstavlja prednosti uporabe gensko spremenjenih organizmov v kmetijstvu, kot je bilo predvideno. Resolucija se mora, zaradi nezadovoljstva velikega števila poslancev z njeno vsebino, vrniti v parlamentarni Odbor za kmetijstvo. Očitajo ji predvsem nespoštovanje načela previdnosti, pristransko naštevanje prednosti GSO v kmetijstvu in neupoštevanje raziskav, ki kažejo, da GSO-kmetijstvo in GS-živila niso izpolnili visokih pričakovanj.

Na Inštitutu za trajnostni razvoj, kjer so o nesprejemljivosti resolucije zadnje tedne intenzivno opozarjali slovenske predstavnike v Evropskem parlamentu, pravijo: "S tem smo izredno zadovoljni, saj kaže, da so parlamentarci o problematiki GSO dovolj informirani, da si ne pustijo podtakniti pristranskih dokumentov."

Da stvari še zdaleč niso take, kot jih predstavlja zdaj umaknjena resolucija, kažejo tudi rezultati novih raziskav, ki so jih včeraj objavili pri Friends of the Earth Europe. V skladu s temi je "zeleno" kmetijstvo bolj konkurenčno od GSO-kmetijstva. Rezultati dokazujejo, da okolju prijaznejše kmetijstvo, kot je npr. ekološko kmetijstvo, ne le varuje okolje, temveč izboljšuje socialno kohezijo, pospešuje gospodarsko rast in ustvarja zaposlitve. Nasprotno pa podjetja, ki ustvarjajo GS-rastline, praktično ne ustvarjajo novih delovnih mest in tudi ne dobička.

Evropska unija prav v tem času pripravlja nove cilje za strategijo o biotehnologiji. Friends of the Earth Europe poudarjajo, da je promocija GS-rastlin gospodarsko neupravičena. "Če v Evropi želimo konkurenčno in dinamično gospodarstvo, bi morali zamisel o gensko spremenjenih živilih opustiti ter politično podporo in denar davkoplačevalcev vlagati v okolju prijazno kmetijstvo, ki bo dalo želene rezultate."

Dokumentacija o resoluciji in slovenski informacijski kampanji je na voljo na spletni strani: http://www.itr.si/nvo-portal/mapa/gso

Stik:
Inštitut za trajnostni razvoj
Metelkova 6
1000 Ljubljana

telefon: +386 1 439 74 60
gsm: +386 41 725 991
e-pošta:
anamarija.slabe@itr.si



<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.