Aktualne novice

Evroposlanci jedo strupeno hrano

dodano: 23.10.2007

www.dobrojutro.net

13. julija 2007 so Milieudefensie (Friends of the Earth Nizozemska) in Pesticide Action Network Europe kupili 8 različnih sadežev v supermarketu GB Express v stavbi Evropskega parlamenta v Bruslju in analizirali prisotnost ostankov pesticidov v njih. Vseh 28 pesticidov, ki so jih odkrili v teh sadežih, je znanih po tem, da so domnevno povezani z negativnimi učinki na zdravje ljudi, medtem ko so ostanki pesticidov v marelicah, grozdju in pomarančah presegli zakonsko dovoljene mejne vrednosti, zaradi česar je bila prodaja tega sadja protizakonita.
Konec oktobra bo Evropski parlament odločal o novi zakonodaji na področju registracije, prodaje in uporabe nevarnih pesticidov v EU. Milieudefensie (Friends of the Earth Nizozemska) in PAN Europe se obračajo na evropske poslance, naj podprejo ukrepe, katerih cilj je prepovedati prisotnost ostankov nevarnih pesticidov v evropski prehranjevalni verigi in zmanjšati uporabo pesticidov.
V celoti je 8 analiziranih vzorcev sadja vsebovalo 28 različnih ostankov pesticidov, med katerimi je bilo deset prepoznanih kot karcinogeni, trije kot neurotoksični, trije kot strupi, ki vplivajo na razvoj, in osem kot domnevni endokrini disruptorji. Dve izmed odkritih snovi sta klasificirani kot »zelo nevarni«. Niti eno izmed teh živil ni bilo brez ostankov pesticidov.
Trije izmed osmih analiziranih vzorcev hrane (marelice, grozdje, pomaranče) so vsebovali ostanke pesticidov v vrednosti višji od maksimalne mejne vrednosti (MRL), zaradi česar je bila njihova prodaja protizakonita. Marelica je vsebovala previsoko vrednost domnevnega endokrinega disruptorja, en grozd je pokazal nedovoljene vsebnosti znanega karcinogena, pomaranče pa so bile zastrupljene z visokimi koncentracijami dveh različnih pesticidov, izmed katerih sta oba povezana z rakom in strupom, ki vpliva na reprodukcijo ali razvoj.

Dve petini strupenih živil
V Belgiji pridelane jagode so vsebovale 14 različnih ostankov pesticidov, med katerimi je pet znanih karcinogenov. Pomarančne, pridelane v Španiji, so vsebovale strupeni pesticid imazilil, katerega vrednost je bistveno presegla »Sprejemljiv dnevni vnos« (ADI) za pet let starega otroka.
»Ta odkritja predstavljajo celotno obtožbo živil v prodaji v EU,« je povedala Elliott Cannell, predstavnica PAN Europe. »In večina teh sadežev je bila vzgojenih tukaj. Vseh osem sadežev, ki smo jih testirali, je vsebovalo strupene substance, ki v evropski hrani enostavno ne bi smele biti prisotne.«
Glede na številke, ki jih je objavila Evropska komisija, je 40 odstotkov sadja in zelenjave, ki je v prodaji v EU, zastrupljenega z ostanki pesticidov – med njimi je v enem živilu izmed 30 živil presežena evropska zakonsko dovoljena mejna vrednost ostankov pesticidov. »Trije odstotki EU živil vsebujejo ostanke pesticidov nad ravnijo, ki je še domnevno dolgoročno nenevarna,« je povedal dr. Ludo Holsbeek, ekotoksikolog iz Vrije Universiteit Brussels.

Strup na naših krožnikih
Vedno več je dejstev, ki dokazujejo povezanost negativnih učinkov na zdravje zaradi izpostavljenosti pesticidom. Nova odkritja, o katerih so poročali na letnem srečanju evropskega združenja za dihanje (European Respiratory Society) v letu 2007, so pokazala, da so odrasli, ki so bili v stiku s pesticidi, bolj izpostavljeni nevarnostim, da se jim bodo pojavile težave z dihali. EU študija Parkinsonove bolezni je odkrila, da že manjša izpostavljenost pesticidom lahko poveča možnosti za razvoj pogojev bolezni. Dodatno so znanstveniki v Kanadi odkrili povezavo med pesticidi in rakom, vključujoč levkemijo in NeHodgkinove limfome.

Z njiv na krožnike
Prisotnost visokih vsebnosti ostankov pesticidov v hrani, pridelani v EU, je neposredni rezultat odvisnosti EU kmetijstva od pesticidov. Vsako leto evropsko okolje zasipamo z več kot 200.000 kilogrami pesticidov. Mnoge izmed teh kemikalij, še posebej insekticidi, ne zatirajo samo škodljivcev, katerim so dejansko namenjene, ampak imajo v mnogih primerih tudi potencial za povzročanje resne škode zdravju človeškega organizma. V zadnjem desetletju se je uporaba insekticidov v EU več kot podvojila. Vseh 10 najpogosteje uporabljanih insekticidov v EU je opredeljenih kot nevarni.
»Ključni vzrok za zastrupljeno hrano je zelo enostaven«, je dejala Elliott Cannel, predstavnica Pesticide Action Network. »Na našo hrano med rastjo na njivi nanašamo prekomerne količine strupenih kemikalij. Zato ni čudno, da mnoge izmed teh substanc končajo na naših krožnikih.«
Konec meseca bo Evropski parlament glasoval o novi zakonodaji na področju registracije, prodaje in uporabe nevarnih pesticidov v EU. Politiki imajo enkratno priložnost, da vpeljejo strategije z namenom zmanjševanja uporabe nevarnih pesticidov v Evropski uniji«, je povedal Wouter van Eck, predstavnik Milieudefensie. »Rezultati raziskave so šokantni. Prihajajoča EU zakonodaja s področja pesticidov mora vsebovati stroga merila za boljšo zaščito javnega zdravja in okolja.«<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.