Aktualne novice

Kupuj lepo – podari pravično!

dodano: 2.12.2010

decembrske novice Skupaj za zdravje človeka in narave

Prve pobude za vzpostavitev slovenske pravične trgovine segajo v leto 2002, ko je Humanitas, Društvo za človekove pravice in človeku prijazne dejavnosti, v Burkina Fasu prvič organiziralo skupino žensk za proizvodnjo izdelkov iz blaga, barvanih s tradicionalnimi lokalnimi tehnikami – z zemljo in indigom. V naslednjih dveh letih je društvo sodelovalo s Slovenskim etnografskim muzejem, pripravilo dve prodajni razstavi in preizkušalo dovzetnost slovenskega trga za izdelke pravične trgovine. V decembru leta 2004 je v partnerstvu z Umanotero, vodilno slovensko fundacijo za trajnostni razvoj, v Ljubljani odprlo prvo slovensko pravično trgovino 3MUHE.

Od začetkov slovenske pravične zgodbe do danes se je marsikaj spremenilo.

Zaradi širitve trgovanja na veleprodajo in želje po odpiranju novih trgovin sta obe organizaciji, skupaj s tiskarstvom Medium d.o.o., v maju 2008 ustanovili zadrugo Odjuga, ki je zdaj vodilna pravično-trgovinska organizacija v Sloveniji in se ukvarja tako z uvozom, z malo- in veleprodajo izdelkov pravične trgovine, kot tudi z razvojem in usposabljanjem svojih izdelovalcev. Zgodba pa se z vzpostavitvijo zadruge ni zaključila, saj je 7. maja 2010 svoja vrata odprla še druga slovenska pravična trgovina 3MUHE v Mariboru. 

V tem času so tudi ljubljanske 3MUHE spremenile svojo podobo in razširile že tako raznovrstno ponudbo z izdelki štirih novih neposrednih proizvajalcev iz Egipta, Etiopije, Ugande in Indije. 

Izbor izdelkov je karseda pester in ponuja tako prehranske izdelke in kozmetiko kot tudi oblačila, nakit, modne dodatke, izdelke umetnostne obrti, dekorativne predmete za notranjo opremo, igrače, glasbila, knjige za otroke in odrasle ter zgoščenke, ki približajo druge kulture.

3MUHE, skupaj s Humanitasom, Umanotero in Odjugo, skrbijo tako za promocijo pravične trgovine kot tudi za ozaveščanje o etičnem, posamezniku in okolju prijaznem nakupovanju. 
Vse tri organizacije spodbujajo moto: kupi dobro stvar, naredi dobro delo in bodi dobre volje! Vsak nakup ima namreč posledice, zato kupuj manj, vendar pravično!

Obiščite jih na Starem trgu 30 v Ljubljani ali na Glavnem trgu 19a v Mariboru, več o pravični trgovini in izdelkih pa preberite na www.3muhe.si.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: