Aktualne novice

Kupuj lepo – podari pravično!

dodano: 2.12.2010

decembrske novice Skupaj za zdravje človeka in narave

Prve pobude za vzpostavitev slovenske pravične trgovine segajo v leto 2002, ko je Humanitas, Društvo za človekove pravice in človeku prijazne dejavnosti, v Burkina Fasu prvič organiziralo skupino žensk za proizvodnjo izdelkov iz blaga, barvanih s tradicionalnimi lokalnimi tehnikami – z zemljo in indigom. V naslednjih dveh letih je društvo sodelovalo s Slovenskim etnografskim muzejem, pripravilo dve prodajni razstavi in preizkušalo dovzetnost slovenskega trga za izdelke pravične trgovine. V decembru leta 2004 je v partnerstvu z Umanotero, vodilno slovensko fundacijo za trajnostni razvoj, v Ljubljani odprlo prvo slovensko pravično trgovino 3MUHE.

Od začetkov slovenske pravične zgodbe do danes se je marsikaj spremenilo.

Zaradi širitve trgovanja na veleprodajo in želje po odpiranju novih trgovin sta obe organizaciji, skupaj s tiskarstvom Medium d.o.o., v maju 2008 ustanovili zadrugo Odjuga, ki je zdaj vodilna pravično-trgovinska organizacija v Sloveniji in se ukvarja tako z uvozom, z malo- in veleprodajo izdelkov pravične trgovine, kot tudi z razvojem in usposabljanjem svojih izdelovalcev. Zgodba pa se z vzpostavitvijo zadruge ni zaključila, saj je 7. maja 2010 svoja vrata odprla še druga slovenska pravična trgovina 3MUHE v Mariboru. 

V tem času so tudi ljubljanske 3MUHE spremenile svojo podobo in razširile že tako raznovrstno ponudbo z izdelki štirih novih neposrednih proizvajalcev iz Egipta, Etiopije, Ugande in Indije. 

Izbor izdelkov je karseda pester in ponuja tako prehranske izdelke in kozmetiko kot tudi oblačila, nakit, modne dodatke, izdelke umetnostne obrti, dekorativne predmete za notranjo opremo, igrače, glasbila, knjige za otroke in odrasle ter zgoščenke, ki približajo druge kulture.

3MUHE, skupaj s Humanitasom, Umanotero in Odjugo, skrbijo tako za promocijo pravične trgovine kot tudi za ozaveščanje o etičnem, posamezniku in okolju prijaznem nakupovanju. 
Vse tri organizacije spodbujajo moto: kupi dobro stvar, naredi dobro delo in bodi dobre volje! Vsak nakup ima namreč posledice, zato kupuj manj, vendar pravično!

Obiščite jih na Starem trgu 30 v Ljubljani ali na Glavnem trgu 19a v Mariboru, več o pravični trgovini in izdelkih pa preberite na www.3muhe.si.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.