Aktualne novice

Umiritev in nabiranje moči za nov začetek

dodano: 3.12.2010

Mojca Šket (decembrske novice Skupaj za zdravje človeka in narave)

Jesen smo preživeli delovno, saj smo pridno pobirali sadove celoletnega dela. Ta bogati čas je trajal od septembra pa vse do konca novembra, ko smo se zabavali tudi s shranjevanjem pridelkov za dolgo zimo. Pridelki so sicer najboljši sveži, ko jih poberemo na vrtu. Pogosto pa se zgodi, da imamo viške, ki jih je treba ustrezno skladiščiti. Da bi imeli shranjeni pridelki čim boljše skladiščne sposobnosti in da bi čim dlje ohranili svežino, smo jih pobirali ob zanje ugodnih dnevih, skladno s setvenim koledarjem.

Tako smo korenovke, ki so na setvenem koledarju označene v obliki rdečega korenčka, kamor sodijo tudi korenček, zelena, pastinak, redkev, rdeča pesa, pobirali in shranjevali ob dnevih za korenino. Takrat kozmične sile težijo v zemljo, kar ugodno vpliva na ohranjanje svežine ter vitaminov in mineralov v rastlini. Za spravilo korenovk, kot so korenček ali rdeča pesa, je klet ustrezna rešitev, medtem ko druge kisamo (repa), s čimer jim še povečamo dobrodejne učinke na naše zdravje.

Tako bomo z zdravimi in ustrezno skladiščenimi vrtninami preskrbljeni za čas, ko bo zemlja počivala in se pripravljala na nov začetek
.
Decembra, ko vstopamo v koledarsko zimo, je čas, ko vesoljne sile delujejo v zemlji, zato bomo v tem mesecu zemlji dodajali kremenov preparat, kar bo ugodno vplivalo na letino naslednjo pomlad.

Dejavnosti Zveze društev Ajda
V decembru se poslavljamo od starega leta in razmišljamo o projektih, ki smo jih izpeljali. V Zvezi društev Ajda lahko mirno rečemo, da se je v letošnjem letu veliko dogajalo. Naj omenimo samo nekatere izmed dogodkov, ki so zaznamovali to leto:
Ustanovili smo novo društvo Ajda Posavje in delovni center Obala, ki deluje v okviru društva Ajda Goriška.
Od maja redno sodelujemo v okviru Ekofesta v Žalcu, in sicer s predavanji o biodinamiki ter ponudbo biodinamičnih pridelkov naših članov.
V novembru, natančneje 16.11.2010, je zaživela biodinamična tržnica na sedežu društva Ajda Domžale, kjer člani, ki imajo certifikat Demeter, ponujajo svoje izdelke in pridelke (ponudniki: Demeter kmetija Videmšek, kmetija Sešlar z biodinamičnimi siri, jabolka biodinamičnega sadovnjaka Purgaj ter ponudba semen in druga eko ponudba kooperative Amarant). Tržnica je odprta vsak torek med 16. in 18. uro.
Na Goriškem prav tako deluje biodinamična tržnica, kjer ponujajo pridelovalci svoje pridelke. Tržnico najdete v vrtnariji Majdin gaj na Vogrskem, odprta pa je vsak petek ob 17. uri za vse, ki želijo kupiti biodinamične pridelke.
Naš cilj je, da se ponudba biodinamičnih pridelkov in izdelkov približa čim širšemu krogu ljudi, ki takšno hrano potrebujejo in cenijo, zato bomo tudi v naslednjem letu veliko pozornosti namenili raznovrstni ponudbi biodinamičnih pridelkov tudi na drugih območjih Slovenije.

Pa še o izzivih za prihajajoče leto …
Ker želimo postati še učinkovitejši, bomo ustanovili sekcije Zveze za pridelovalce in predelovalce, sekcijo za bralne skupine in sekcijo za mlade biodinamike, pričeli bomo z izobraževanjem za naše nove člane po seminarskem gradivu, ki ga je pripravila gospa Franka Ozbič iz društva Ajda Goriška.
Na sestanku na VURS-u smo se dogovorili, da bodo pripravili navodila, s katerimi nam bo omogočeno pridobivanje živalskih ovojnic, ki jih potrebujemo za pripravo preparatov.
Pripravljamo se na sestanek z Ministrstvom za kmetijstvo in s Kmetijsko gozdarsko zbornico, na katerem se bomo pogovorili o sodelovanju. Povabili jih bomo k sodelovanju pri pripravi in izvedbi mednarodne konference o biodinamiki – pot v prihodnost, ki jo pripravljamo ob 10. obletnici delovanja Zveze društev Ajda – Demeter in ob 20. obletnici biodinamike v Sloveniji. Konferenca bo v oktobru 2011.

Vsem našim članom se zahvaljujemo za njihov prispevek k širjenju biodinamike in za njihovo pomoč, v novem letu pa jim želimo dober pridelek, veliko radosti in usklajenosti z ritmi narave!

Podobno kot se v zimskem času vesoljne sile preselijo v zemljo, imamo tudi mi v tem času priložnost, da se umirimo, usmerimo pogled vase in prisluhnemo svojim resničnim potrebam.Ključne besede:
biodinamika, društvo Ajda, pridelki, korenovke, ozimnica

 

Sorodne novice:

0,015625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: