Aktualne novice

Porušeno naravno ravnovesje

dodano: 22.10.2007

Večer, 25. oktober DARIO SVETEJ

Porušeno naravno ravnovesje
Medtem ko so nekateri prepričani, da ima človeštvo še veliko časa, da prepreči podnebno katastrofo, sloviti britanski okoljevarstvenik in pionir v razvoju okoljske ozaveščenosti James Lovelock meni, da je človeštvo prepozno za nekaj desetletij. Lovelock je namreč prepričan, da smo že porušili zapleteno naravno ravnovesje oziroma da naš planet, ki naj bi imel značilnosti živega organizma (teorija o Gaji), zato že začenja kazati svoj neprijazni obraz (viharji, poplave, temperaturni ekstremi...). "Povečali smo temperaturo in potem hkrati odstranili naravni sistem, ki jo je pomagal uravnavati," pravi Lovelock. Strmi dvig emisij ogljikovega dioksida od začetkov industrializacije naj bi po njegovem uničil občutljivi zemeljski mehanizem. Ustvarjene naj bi bile razmere za začarani krog podnebnih sprememb, ki bodo na koncu privedle do "podivjanega segrevanja". Ko se, denimo, umika polarni led, Zemlja izgublja sposobnost odboja sončnih žarkov nazaj v vesolje, kar le še poslabšuje učinek segrevanja. Vlade bi zato po Lovelockovo morale razmišljati predvsem o tem, kako se spoprijeti s posledicami podnebnih sprememb.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.