Aktualne novice

ZZZ: Kaj prinaša direktiva EU o tradicionalnih rastlinskih zdravilih?

dodano: 16.12.2010

Sanja Lončar (decembrske novice Skupaj za zdravje človeka in narave)

Današnji čas nam predstavljajo kot vrhunec svobode izbire, demokracije, prostega pretoka blaga … Pa je res tako? Ker zdravje vse bolj postaja potrošno blago, nenehno rastejo tudi apetiti tistih, ki bi z njim radi zaslužili. In to je opaziti tako pri tistih, ki ponujajo naravna zdravila, kot tudi tistih, ki prisegajo na sintezna. 

Brez dvoma je alopatska medicina v našem okolju zavzela osrednje mesto ter si zagotovila direktno črpanje denarja iz naših zdravstvenih blagajn in mogočen vpliv na zakonodajo. Tisto, kar je bilo pred stotimi leti edino obstoječe – naravno, alopatska medicina danes imenuje »alternativa« in le-to vztrajno odriva na rob družbe in zakonskih rešitev. Neurejene razmere pa najbolj koristijo tistim, ki prav na trgu naravnih pripravkov in »alternativnih tehnik« vidijo možnosti za hitre zaslužke.

Verjetno se vsi, ki berete te vrstice, strinjate, da bi to področje zahtevalo več reda in več zaščite potrošnikov. Težave pa se začnejo tam, kjer si ena majhna skupinica vzame pravico določiti, kako in pred kom nas bodo ščitili. 

Zainteresirana industrija poskuša sistematsko obrniti na glavo naše dojemanje zdravja in zdravil. Uspelo jim je vpeljati zelo nevarno paradigmo, da je vse, kar zdravi, zdravilo, vse, kar je zdravilo, pa mora biti registrirano in preverjeno po kriterijih zahodne materialistične znanosti. Kar ni registrirano, torej ne more zdraviti! 

Dokler je bilo to le mnenje, nam ni bilo mar. Zdaj, ko to mnenje manjšine poskuša postati nov pravni red, pa zadeve postajajo vse bolj resne.
Že nekaj časa krožijo po internetu različne interpretacije sprememb, ki naj bi se začele aprila 2011, ko bo v polno veljavnost stopila direktiva EU o tradicionalnih zdravilih rastlinskega izvora. 

Ali bo ta zakonodaja res vnesla več reda na dokaj neurejen trg naravnih pripravkov, ali se za vsem skupaj skriva le še en korak proti omejevanju dostopnosti naravnih rešitev?
Res nas zanima, kaj od vsega, kar poslušamo, je resnica. Zato smo preučili evropsko in slovensko zakonodajo in se za pomoč obrnili na tiste, ki bi morali vedeti, za kaj gre. Za mnenje smo povprašali vodilne strokovnjake, Javno agencijo za registracijo zdravila in medicinske pripomočke, vidnega strokovnjaka s področja rastlinskih zdravil tako na nivoju EU kot Slovenije, prof. dr. Sama Krefta, mag. farm. z ljubljanske Fakultete za farmacijo, ponudnike naravnih zdravil in prehranskih dopolnil ter proizvajalce tradicionalnih pripravkov, ki naj bi bili najbolj na udaru nove zakonodaje.

Dobra novica: vsi so se odzvali in nam res pomagali priti do konkretnih in uporabnih odgovorov. Slaba novica: zbrano gradivo močno presega format naših novic. 
Na običajnih dveh straneh res ne bo šlo. Zato smo se odločili tematiko osvetliti z več zornih kotov in ji posvetiti več prostora v prihodnjih številkah. 

Komur se mudi, pa lahko prispele odgovore in gradiva sproti spremlja na www.zazdravje.net, v rubriki »Skupaj razkrivamo«,  pod poglavjem »O naravnem zdravljenju«. Vsi teksti iz te skupine bodo imeli v začetnici ZZZ (Zakon, zdravila, zelišča), da jih lahko najdete tudi s pomočjo iskalnika, če vtipkate te tri črke.

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.