Aktualne novice

Pred decembrskimi nakupi igrač – v Belgiji prepovedane t. i. puzzle-preproge

dodano: 17.12.2010

www.zps.si, 13. 12. 2010

Belgija je prepovedala prodajo vseh preprog-sestavljank zaradi vsebnosti formamidov. T. i. puzzle-preproge uporabljajo predvsem za to, da prekrijejo tla in na tak način ustvarijo mehkejšo talno podlago. Pogostokrat jih uporabljajo tudi v vrtcih ali pri telovadbi za malčke. Na podlagi informacije so takšne preproge iz prodaje umaknili tudi pri Baby Centru.
 
Formamide uporabljajo za mehčanje pene iz katere so "puzzle – preproge" izdelane. Formamidi so raztopine, ki jih uporabljajo pri proizvodnem procesu, ostanki teh kemikalij pa v izdelku ostanejo za vedno. V telo se lahko absorbirajo skozi kožo ali z dihanjem.
Strokovnjaki poudarjajo, da otroci tej vrsti kemikalij ne bi smeli biti izpostavljeni.
Formamid je rakotvoren, dokazano pa je tudi, da draži kožo.
Belgija je prva država, ki je prepovedala prodajo "puzzle – preprog", za kršitelje pa je predvidena kazen 20.000 evrov. V prihodnje bodo lahko na trgu le izdelki, za katere bo proizvajalec dokazal, da vsebujejo le sledi nevarnih kemikalij.
 
ZPS svetuje:
Zaradi večjega števila odpoklicev tovrstnih izdelkov v različnih državah EU in tudi v Sloveniji, ter popolne prepovedi prodaje v Belgiji svetujemo, da se nakupu tovrstnih izdelkov letos odpoveste. Glede na veliko ponudbo ostalih igrač na trgu to ne bo težko. In seveda – pri nakupu bodite pozorni na varnostne standarde.
 
Pri Baby Centru so preproge-sestavljanke umaknili iz prodaje
Na podlagi naše informacije so se pri Baby Centru, našem največjem trgovcu z igračami, odločili, da preproge-sestavljanke preventivno umikajo iz prodaje. Obenem so se odločili, da jih pošljejo na preizkus v Zdravstveni zavod Maribor, od izdelovalcev pa so zahtevali, da jim dostavijo natančne rezultate preizkusov in prosili nemško organizacijo TÜV Rheinland za njihovo strokovno mnenje. O rezultatih nas bodo obvestili.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.