Aktualne novice

Vas zebe?

dodano: 3.1.2011

Sanja Lončar (uvodnik januarskih novic Skupaj za zdravje človeka in narave)

Pred nami je, tako vsaj pravijo, najbolj mrzli mesec v letu. Že decembrske zelo nizke temperature so pobirale svoj davek v zdravju in življenjih. Kaj nas šele čaka?
Kaj sploh vemo o mrazu, o termoregulaciji in o vplivu mraza na zdravje? Morda se nam zdi, da vemo veliko in da je cena morebitne nevednosti le kakšen prehlad več, pa temu še zdaleč ni tako. 
Mraz ni le fizični fenomen. Ne verjamete? Kako si potem razlagate dejstvo, da ob isti zunanji temperaturi eno osebo zebe, drugo pa »kuha«, kako razlagate dejstvo, da tudi vi ob enaki temperaturi zraka enkrat drgetate, drugič pa se potite? 

Zahodnjaki verjetno živimo v najbolj komfortnih življenjskih pogojih v zadnjih tisočletjih. Ni nam treba prenašati vročine (zato imamo hladilne naprave) in tudi zime se nam ni treba bati, ker so naša stanovanja, avtomobili in nakupovalni centri vedno ogrevani. Pripravljeni smo uničiti planet in izropati njegove energente, le da bo naše telo na toplem, ker menimo, da drugače ne gre. Posledica tega je, da naša telesa doživljajo veliko manjše temperaturne razlike kot katera koli generacija pred nami. Nas je to res osrečilo ali le pomehkužilo? Predstavljajte si življenje v Sibiriji, Mongoliji, na Tibetu. Ali pa pomislite na temperaturne razlike puščavskega sveta. Bi preživeli življenje v takšnih pogojih?

Ste res prepričani, da se v našem okolju ne morejo in ne bodo dogajale ekstremne podnebne spremembe? In če bo šlo v smeri hlajenja, kako smo za takšen scenarij pripravljeni?
Shranite si ta izvod. Morda vam bo v bližnji prihodnosti še kako prav prišel!<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.