Aktualne novice

Zima prinaša počitek

dodano: 5.1.2011

Drago Purgaj (januarske novice Skupaj za zdravje človeka in narave)

To pa ne velja za sadjarje, ki morajo v tem času poskrbeti za zimsko rez.

Obrezovanje sodi med pomembnejše ukrepe za vzpostavljanje in ohranjanje rasti ter rodnosti pri sadnem drevju. To je tako imenovano fiziološko ravnovesje, ki je vzpostavljeno takrat, kadar drevo poleg bogatega oveska še vsaj minimalno raste. Tudi v ekološkem in biodinamičnem sadjarstvu opravimo tako zimsko kot tudi poletno rez. 

Pri obrezovanju ločimo redčenje in krajšanje vej. Z redčenjem dosežemo večjo osvetlitev notranjosti krošnje in večjo fotosintezo, da lahko preredčena krošnja bolje rodi. Redčenje ne slabi drevesa. Krajšanje vej pa slabi drevo, zato vej ne krajšamo premočno, saj se drevesna krona preveč zgosti, kar ovira asimilacijo. Obenem novi poganjki izraščajo v ostrem kotu in se veje pozneje rade začesnejo.

Še posebej pri starejših drevesih pogosto uporabljamo tudi pomlajevanje vej. To je vmesna oblika med redčenjem in krajšanjem. Pri pomlajevanju puščamo navadno nižje stranske veje in je zelo koristno pri starejših drevesih, kjer rast popušča. Večkrat pa ga uporabljamo tudi pri vzdrževanju obsega in višine krošnje v rodnih nasadih.

V sadjarstvu so se v zadnjih desetletjih razvile različne vzgojne oblike. V biodinamičnem sadjarstvu pa se še vedno radi zgledujemo po naravnih vzorcih. V prvi vrsti po planetu Merkur, za katerega je značilno, da vpliva na zunanje oblike. Razmerja med Soncem, Merkurjem in Zemljo so nam prinesla »zlati rez«, ki ga lahko koristno uporabimo tudi pri obrezovanju sadnega drevja. 

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: