Aktualne novice

Zima prinaša počitek

dodano: 5.1.2011

Drago Purgaj (januarske novice Skupaj za zdravje človeka in narave)

To pa ne velja za sadjarje, ki morajo v tem času poskrbeti za zimsko rez.

Obrezovanje sodi med pomembnejše ukrepe za vzpostavljanje in ohranjanje rasti ter rodnosti pri sadnem drevju. To je tako imenovano fiziološko ravnovesje, ki je vzpostavljeno takrat, kadar drevo poleg bogatega oveska še vsaj minimalno raste. Tudi v ekološkem in biodinamičnem sadjarstvu opravimo tako zimsko kot tudi poletno rez. 

Pri obrezovanju ločimo redčenje in krajšanje vej. Z redčenjem dosežemo večjo osvetlitev notranjosti krošnje in večjo fotosintezo, da lahko preredčena krošnja bolje rodi. Redčenje ne slabi drevesa. Krajšanje vej pa slabi drevo, zato vej ne krajšamo premočno, saj se drevesna krona preveč zgosti, kar ovira asimilacijo. Obenem novi poganjki izraščajo v ostrem kotu in se veje pozneje rade začesnejo.

Še posebej pri starejših drevesih pogosto uporabljamo tudi pomlajevanje vej. To je vmesna oblika med redčenjem in krajšanjem. Pri pomlajevanju puščamo navadno nižje stranske veje in je zelo koristno pri starejših drevesih, kjer rast popušča. Večkrat pa ga uporabljamo tudi pri vzdrževanju obsega in višine krošnje v rodnih nasadih.

V sadjarstvu so se v zadnjih desetletjih razvile različne vzgojne oblike. V biodinamičnem sadjarstvu pa se še vedno radi zgledujemo po naravnih vzorcih. V prvi vrsti po planetu Merkur, za katerega je značilno, da vpliva na zunanje oblike. Razmerja med Soncem, Merkurjem in Zemljo so nam prinesla »zlati rez«, ki ga lahko koristno uporabimo tudi pri obrezovanju sadnega drevja. 

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.