Aktualne novice

ZAKON O OMEJEVANJU UPORABE PLASTIČNIH VREČK

dodano: 4.1.2011

etc. 439, 4.1.2011 (po STA, 21.12.2010)

Poslanca Tadej Slapnik (Zares) in Luka Juri (SD) sta skupaj s predsednico društva Ekologi brez meja Petro Matos predstavila predlog novega zakona o omejevanju uporabe plastičnih nakupovalnih vrečk. Z njim želijo vplivati na prodajalce in jih finančno obremeniti ter doseči, da bi nakupovalne vrečke postale izjema in ne več pravilo.

V predlogu zakona so odpadne vrečke razdeljene na tri kategorije glede na ceno proizvodnje posameznega tipa vrečk. Po tej kategorizaciji so predlagali tudi različno finančno obremenitev oz. okoljski prispevek za prodajalca, ki se lahko odloči, ali vrečk ne bo več prodajal oziroma jih dajal brezplačno, ali pa bo morda raje ponujal trajne tekstilne vrečke. Obračunani okoljski prispevek ne bo šel neposredno v državni proračun, ampak bo namenske narave. Poleg pokrivanja stroškov izvajanja tega zakona bo okoljski prispevek namenjen projektom, ki že potekajo v sklopu Eko sklada.

Predlagatelji so v predlog zakona vključili določilo, da v obdobju prvih treh let po sprejemu zakona vlada lahko določi, da se največ 50 odstotkov sredstev, pridobljenih z okoljskim prispevkom, nameni za sofinanciranje aplikativnih raziskovalnih projektov v dejavnosti proizvodnje vrečk z namenom zmanjševanja njenega vpliva na okolje. Poleg tega so predvideli enoletno prehodno obdobje, v katerem bi tako proizvajalci vrečk kot tudi prodajalci lahko storili vse potrebno, da se pripravijo na uveljavitev zakona.

Matosova je povedala, da vsako leto v Sloveniji porabimo od 250 do 300 plastičnih vrečk na osebo, za kar je potrebnih osem milijonov litrov fosilnih goriv. Po izračunih vsako minuto v Sloveniji odvržemo okoli 900 vrečk. V naravi se plastične vrečke nikoli zares ne razgradijo, ampak razpadejo na vedno manjše koščke, na katere se vežejo kemikalije in toksini, ki slej kot prej končajo tudi na naših krožnikih preko prehranjevalne verige, je opozorila Matosova.

Irska je leta 2002 uvedla okoljski prispevek na plastične vrečke in skupaj s kampanjo za osveščanje za 94 odstotkov znižala uporabo plastičnih vrečk. Podobno se je zgodilo na Kitajskem, kjer so leta 2008 uvedli prepoved vrečk in prispevali k 60-odstotnemu zmanjšanju njihove uporabe. Podobno so storili v Izraelu, Bangladešu, San Franciscu. Povsod je šlo za prepoved ali za uvedbo okoljskega prispevka na plastične vrečke.Ključne besede:
vrečke, plastika, ekologija, okolje

 

Sorodne novice:

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: