Aktualne novice

ZAKON O OMEJEVANJU UPORABE PLASTIČNIH VREČK

dodano: 4.1.2011

etc. 439, 4.1.2011 (po STA, 21.12.2010)

Poslanca Tadej Slapnik (Zares) in Luka Juri (SD) sta skupaj s predsednico društva Ekologi brez meja Petro Matos predstavila predlog novega zakona o omejevanju uporabe plastičnih nakupovalnih vrečk. Z njim želijo vplivati na prodajalce in jih finančno obremeniti ter doseči, da bi nakupovalne vrečke postale izjema in ne več pravilo.

V predlogu zakona so odpadne vrečke razdeljene na tri kategorije glede na ceno proizvodnje posameznega tipa vrečk. Po tej kategorizaciji so predlagali tudi različno finančno obremenitev oz. okoljski prispevek za prodajalca, ki se lahko odloči, ali vrečk ne bo več prodajal oziroma jih dajal brezplačno, ali pa bo morda raje ponujal trajne tekstilne vrečke. Obračunani okoljski prispevek ne bo šel neposredno v državni proračun, ampak bo namenske narave. Poleg pokrivanja stroškov izvajanja tega zakona bo okoljski prispevek namenjen projektom, ki že potekajo v sklopu Eko sklada.

Predlagatelji so v predlog zakona vključili določilo, da v obdobju prvih treh let po sprejemu zakona vlada lahko določi, da se največ 50 odstotkov sredstev, pridobljenih z okoljskim prispevkom, nameni za sofinanciranje aplikativnih raziskovalnih projektov v dejavnosti proizvodnje vrečk z namenom zmanjševanja njenega vpliva na okolje. Poleg tega so predvideli enoletno prehodno obdobje, v katerem bi tako proizvajalci vrečk kot tudi prodajalci lahko storili vse potrebno, da se pripravijo na uveljavitev zakona.

Matosova je povedala, da vsako leto v Sloveniji porabimo od 250 do 300 plastičnih vrečk na osebo, za kar je potrebnih osem milijonov litrov fosilnih goriv. Po izračunih vsako minuto v Sloveniji odvržemo okoli 900 vrečk. V naravi se plastične vrečke nikoli zares ne razgradijo, ampak razpadejo na vedno manjše koščke, na katere se vežejo kemikalije in toksini, ki slej kot prej končajo tudi na naših krožnikih preko prehranjevalne verige, je opozorila Matosova.

Irska je leta 2002 uvedla okoljski prispevek na plastične vrečke in skupaj s kampanjo za osveščanje za 94 odstotkov znižala uporabo plastičnih vrečk. Podobno se je zgodilo na Kitajskem, kjer so leta 2008 uvedli prepoved vrečk in prispevali k 60-odstotnemu zmanjšanju njihove uporabe. Podobno so storili v Izraelu, Bangladešu, San Franciscu. Povsod je šlo za prepoved ali za uvedbo okoljskega prispevka na plastične vrečke.Ključne besede:
vrečke, plastika, ekologija, okolje

 

Sorodne novice:

0,015625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.