Aktualne novice

ZNANSTVENIKI IZDELALI PLASTIKO IZ STRANSKIH PRODUKTOV LESA

dodano: 7.1.2011

etc. 439, 4.1.2011 (po: Science for Environment Policy, 20.12.2010)

Znanstveniki v ZDA so iznašli novo vrsto biološko razgradljive plastike iz lesnih stranskih produktov. Nova plastika, pridobljena brez fosilnih goriv, je podobna plastiki PET, ki jo danes uporabljajo za plastično embalažo. Narejena je iz polimera, imenovanega lignin, ki ga najdemo v lesu (lignin predstavlja skoraj tretjino lesa). Ameriški znanstveniki so ustvarili posebno kombinacijo: "polydihidroferulic acid - PHFA". Edini stranski proizvod polimerizacije je ocetna kislina, ki jo je mogoče reciklirati.

Ne le, da je novi proizvod podoben plastiki PET, znanstveniki trdijo, da se podobno obnaša tudi, ko je izpostavljen visoki temperaturi. PET se zmehča pri 70 stopinjah, stopi pa pri 265 stopinjah. PHFA se zmehča pri podobni temperaturi, stopi pa pri celo 30 stopinj nižji temperaturi. To pomeni, da se novi material lahko kosa z lastnostmi mnogih polimerov, ki jih pridobijo iz nafte. Doslej to za biološko obnovljive polimere ni držalo, saj so se stopili precej hitreje, kar je pomenilo omejeno uporabnost. PHFA bi torej lahko postal tržno zanimiv in hkrati okolju prijaznejši od običajne plastike. Znanstveniki še raziskujejo potencialne vplive PHFA na okolje, predvsem to, kako se razgrajuje. Prvi rezultati kažejo, da se razgradi v snovi, ki so podobne njegovemu osnovnemu gradniku ligninu.

Nov, zelen pristop kemije, ki uvaja alternativne načine proizvodnje plastike, bi lahko zmanjšal odvisnost od fosilnih goriv. Po drugi strani je uvajanje novih vrst plastike velik izziv, saj je nekatere sestavine težko pridobiti, zato alternative klasični plastiki pogosto niso tržno zanimive.

Več: http://ec.europa.eu/environment/integration/research/newsalert/pdf/222na6.pdfKljučne besede:
plastika, les, fosilna goriva, PET

 

Sorodne novice:

0,015625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.