Aktualne novice

ZNANSTVENIKI IZDELALI PLASTIKO IZ STRANSKIH PRODUKTOV LESA

dodano: 7.1.2011

etc. 439, 4.1.2011 (po: Science for Environment Policy, 20.12.2010)

Znanstveniki v ZDA so iznašli novo vrsto biološko razgradljive plastike iz lesnih stranskih produktov. Nova plastika, pridobljena brez fosilnih goriv, je podobna plastiki PET, ki jo danes uporabljajo za plastično embalažo. Narejena je iz polimera, imenovanega lignin, ki ga najdemo v lesu (lignin predstavlja skoraj tretjino lesa). Ameriški znanstveniki so ustvarili posebno kombinacijo: "polydihidroferulic acid - PHFA". Edini stranski proizvod polimerizacije je ocetna kislina, ki jo je mogoče reciklirati.

Ne le, da je novi proizvod podoben plastiki PET, znanstveniki trdijo, da se podobno obnaša tudi, ko je izpostavljen visoki temperaturi. PET se zmehča pri 70 stopinjah, stopi pa pri 265 stopinjah. PHFA se zmehča pri podobni temperaturi, stopi pa pri celo 30 stopinj nižji temperaturi. To pomeni, da se novi material lahko kosa z lastnostmi mnogih polimerov, ki jih pridobijo iz nafte. Doslej to za biološko obnovljive polimere ni držalo, saj so se stopili precej hitreje, kar je pomenilo omejeno uporabnost. PHFA bi torej lahko postal tržno zanimiv in hkrati okolju prijaznejši od običajne plastike. Znanstveniki še raziskujejo potencialne vplive PHFA na okolje, predvsem to, kako se razgrajuje. Prvi rezultati kažejo, da se razgradi v snovi, ki so podobne njegovemu osnovnemu gradniku ligninu.

Nov, zelen pristop kemije, ki uvaja alternativne načine proizvodnje plastike, bi lahko zmanjšal odvisnost od fosilnih goriv. Po drugi strani je uvajanje novih vrst plastike velik izziv, saj je nekatere sestavine težko pridobiti, zato alternative klasični plastiki pogosto niso tržno zanimive.

Več: http://ec.europa.eu/environment/integration/research/newsalert/pdf/222na6.pdfKljučne besede:
plastika, les, fosilna goriva, PET

 

Sorodne novice:

1,464844E-02<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: