Aktualne novice

Dioksin zaznali že marca, ministrstvo in javnost obvestili šele decembra

dodano: 7.1.2011

MMC RTV SLO 7.januar

Nemško kmetijsko ministrstvo je farme, večinoma prašičje, v zvezni deželi Spodnji Saški preventivno zaprlo, da bi ugotovili, ali je na njih rakotvoren dioksin, ki lahko povzroči tudi spontani splav. Ministrstvo zagotavlja, da količina dioksina v krmi ne predstavlja nevarnosti za potrošnike. Farme bodo zaprte, dokler ne bodo preiskave dokazale, da na njih ni težav z dioksinom.

Velika zamuda pri obveščanju ministrstva
Okužbo z dioksinom so oblasti izsledile v podjetju Harles und Jentzsch v zvezni deželi Schleswih Holstein. Zasebni laboratorij je v vzorcih iz tovarne med testom 19. marca lani našel vrednosti dioksina, dvakrat višje od dovoljenih, a zdravstvene oblasti so za to izvedele šele 27. decembra. Razlog za takšno zamudo pri izidu testa in obveščanju ministrstva o tem za zdaj ostaja nejasen.

Da gre za resno težavo, je postalo jasno na začetku tedna, ko so nemške oblasti razkrile, da je okužene okoli 3.000 ton krme. Dioksin se je v krmi pojavil zaradi dodajanja zastrupljenih maščob krmi. Neko podjetje na Nizozemskem naj bi do 3.000 ton zastrupljene krme dostavilo 25 izdelovalcem krme v Nemčiji, ki so krmo prodali perutninskim in prašičjim farmam v osmih nemških deželah.

Nemška kmetijska ministrica Ilse Aigner je pozvala k strožjim, evropskim predpisom o živalski krmi, da bi bolje zaščitili porabnike in kmete.

Iskanje morebitnih okuženih izdelkov na Otoku
Iz Bruslja je medtem prišlo opozorilo, da so jajca s farm, okuženih z dioksinom, prišla v Veliko Britanijo v predelanih izdelkih, namenjenih ljudem. Po besedah predstavnika Evropske komisije za varnost prehrane Johna Dallija britanske oblasti iščejo hrano, ki vsebuje zastrupljena jajca, ki so bila iz Nemčije izvožena na Nizozemsko in nato na Otok. Prejšnji teden so v Nemčiji več kot tisoč farmam prepovedali prodajo jajc.

V Sloveniji z dioksinom okuženih živil po do zdaj znanih podatkih ni. Ključne besede:
dioksin, toksini, strupi, jajca, farme

 

Sorodne novice:

1,464844E-02<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: