Aktualne novice

Italija prepovedala uporabo plastičnih vrečk

dodano: 6.1.2011

http://www.zelenaslovenija.si/


Poročilo Združenih narodov navaja, da naj bi bilo v vsakem poltretjem kvadratnem kilometru oceana kar 46.000 kosov plastičnih odpadkov. Italija, ena največjih porabnic plastičnih nakupovalnih vrečk v Evropi, s prvim januarjem 2011 popolnoma prepoveduje deljenje in prodajo plastičnih vrečk v prodajalnah in supermarketih. Natančneje, prepoved velja za vse polietilenske vrečke (PE), medtem, ko bodo lahko potrošniki še naprej dobili vrečke iz biorazgradljivih materialov, blaga ali papirja. Italijanski okoljevarstveniki kritizirajo plastične vrečke, ker je za njihovo izdelavo porabi preveč nafte, se predolgo razgrajujejo, mašijo odtoke in predstavljajo okoljsko tveganje ter kvarijo videz pokrajine, ko so odložene v naravi. Italijani porabijo približno 20 milijard vrečk na leto - več kot 330 na osebo - ali okoli eno petino vseh vrečk porabljenih v Evropi. Že sedaj je 200 italijanskih lokalnih skupnosti prepovedalo uporabo plastičnih vrečk (od 8.000), vključno s Torinom in Benetkami.

Tudi druge evropske države skušajo omejiti porabo plastičnih vrečk. Irska je bila prva država, ki je leta 2002 plastične vrečke obdavčila s 0,15 EUR (»plastax«), s čimer so le v nekaj tednih zmanjšali porabo plastičnih vrečk za več kot 90 %. »Plastax« so kasneje uvedle tudi Velika Britanija, Belgija, Finska, Nemčija, Švica, Švedska, Danska, Kanada in Tajvan. Doslej je popolno prepoved plastičnih vrečk izvedla le Kitajska, kjer so porabo zmanjšali za 60 %.

Tudi v Sloveniji, kot kaže, nismo ravnodušni do plastičnih vrečk. Poslanska skupina SD in Ekologi brez meja so namreč pripravili predlog zakona o omejevanju uporabe nakupovalnih vrečk. Zakon je podpisalo 36 poslank in poslancev iz vrst SD, Zares, LDS, SNS, Solidarnost in oba predstavnika narodnih skupnosti. Matosova iz Ekologi brez meja je povedala, da vsako leto v Sloveniji porabimo od 250 do 300 plastičnih vrečk na osebo, za kar je potrebnih več kot 50.000 sodčkov nafte, ter dodala, da po izračunih vsako minuto v Sloveniji odvržemo okoli 900 vrečk.Ključne besede:
vrečke, prepoved, Italija, okolje

 

Sorodne novice:

0,046875<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: