Aktualne novice

ZDA so napovedale 'vojno' državam EU zaradi zavračanja gensko spremenjene hrane

dodano: 9.1.2011

http://dne.enaa.com, sreda, 05 Januar

Ameriška ambasada v Parizu je Beli hiši svetovala, naj zoper vsako državo članico EU, ki nasprotuje gensko spremenjeni prehrani, sproži "vojno", razkrivajo depeše, ki jih je objavil WikiLeaks. To je bil odziv na odločitev Francije, da prepove prodajo gensko spremenjene vrste koruze družbe Monsanto konec leta 2007, poroča Dnevnik.
Craig Stapleton, prijatelj in nekdanji poslovni partner nekdanjega ameriškega predsednika Georgea Busha, je Belo hišoprosil naj kaznuje vsako državo članico EU, ki ne bo podprla prodaje gensko spremenjenih pridelkov. "Seznam držav mora veljati dalj časa, saj ni mogoče pričakovati hitre zmage. Ukrepi bodo kmalu pokazali, da ima trenutna pot ogromne stroške za interese EU, in bodo pomagali okrepiti zagovornike biotehnologije v Evropi," je Stapleton zapisal v depeši.

Zaradi nasprotovanja Vatikana gensko spremenjenim pridelkom, so Združene države Amerike pritiskale tudi na papeževe svetovalce. Depeše navajajo, da so ZDA prepričane, da je bilo lobiranje na svetem sedežu uspešno ter da papež podpira gensko spremenjeno hrano, a tega še ni javno objavil. "Priložnosti, da zadevo rešimo z Vatikanom, je dovolj, in s tem posledično vplivamo na evropske ter druge države po svetu," so ameriški diplomati zapisali v depeši.

Depeše še razkrivajo tesno sodelovanje ZDA in Španije. Slednja naj bi bila ameriška zaveznica v EU ko gre za gensko spremenjene pridelke in naj bi skušala tudi ostale države prepričati, naj ne sprejmejo strogih zakonov o biotehnologiji. "Če pade Španija, ji bo sledila vsa Evropa," je v depeši zapisal ameriški veleposlanik v Madridu. Hkrati je Španija prosila ZDA naj še še naprej izvaja pritisk na Bruselj.

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: