Aktualne novice

Magnetni pol se premika proti Sibiriji

dodano: 8.1.2011

http://dne.enaa.com

Zemljin magnetni pol se premika proti vzhodu, v smeri Sibirije. To je zagotovo precejšnja sprememba, če upoštevamo, da je leta 1831, ko ge je "odkril" James Clark Rossna, bil na severnem delu Kanade (polotok Boothia). Magnetni pol se nenehno premika, vendar se je to v preteklosti dogajalo s hitrostjo okrog 15 km na leto. Od l. 1990 pa se je proces pospešil in se odvija s hitrostjo okrog 55 km na leto, s tendenco pospeševanja. 
Premiki so že takšni, da zahtevajo tudi spremembe na letališčih, nastavitvah satelitov, navigaciji in podobno. Tako so na letališču Tampa Airport v Združenih državah Amerike morali zaradi premika magnetnega pola spremeniti oznako letališke steze.

Letališke steze se označujejo na podlagi njihovih kotov glede na Zemljino magnetno os. Glavna steza v Tampi je doslej nosila oznako 18R/36L (180 stopinj za prilete s severa in 360 stopinj za prilete z juga). Premik magnetnega pola pa je sedaj povzročil, da bodo morali oznako spremeniti v 19R/1L.
Leta 2009 so morali iz istega razloga oznake spremeniti na letališču Stansted v Londonu. 

Čeprav v Nasi pojasnjujejo, da premik magnetnega pola nima vpliva na življenje na Zemlji, mnogi v tem dogajanju vidijo začetek sprememb, ki jih opisujejo različne prerokbe. Ključne besede:
magnetni pol, premik polov, 2012,

 

Sorodne novice:

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: