Aktualne novice

Slišite brenčanje čebel?

dodano: 11.1.2011

Slišite brenčanje čebel?

Čebele po vsem svetu neslišno umirajo v milijardah in naša prehranska veriga je resno ogrožena. Čebele niso le proizvajalke medu, temveč so predvsem ogromna in nadvse skromna delovna sila, ki oprašuje 90 % naših gojenih rastlin.

Mnoge znanstvene študije kažejo, da je za hitro upadanje števila čebel kriva skupina strupenih pesticidov, kar potrjujejo tudi podatki, da je število čebel v porastu v državah, ki so prepovedale te izdelke. A močne kemijske korporacije z vso silo lobirajo, da bi svoje strupe ohranile v prodaji, zato je edina rešitev za čebele naš skupni pritisk na ZDA in EU, da se pridružijo prepovedi.
Čebele so bistvenega pomena za življenje na Zemlji, saj s svojim opraševanjem rastlin poskrbijo za kar eno tretjino naše prehrane. Če jih ne začnemo reševati takoj zdaj, bomo prav kmalu ostali brez sadja, zelenjave, oreškov, olj, bombaža …
V zadnjih letih je opazen strm in alarmanten upad čebeljih populacij – nekatere vrste čebel so že izumrle, nekaterih drugih je le še za 4 % prejšnjega števila. Znanstveniki se pehajo za odgovori in nekatere študije trdijo, da je upad posledica kombinacije bolezni, izgube naravnega okolja in strupenih kemikalij. A nova vodilna neodvisna raziskava ponuja močne dokaze, da so glavni krivci pesticidi z neonikotinoidom. V nekaterih državah so ta pesticid že prepovedali, med drugim celo v Nemčiji, od koder je njegov proizvajalec Bayer. Vendar pa Bayer še vedno neutrudno izvaža svoj strup po vsem svetu.

Ne gre le za reševanje čebel, gre za naše preživetje, zato vas pozivamo k podpisu peticije, ki bo razposlana vsem ključnim odločevalcem. Svoj podpis lahko dodate na:

https://secure.avaaz.org/en/save_the_bees/?vl

Ekipa AvaazKljučne besede:
čebele, pesticidi, Bayer, peticija

 

Sorodne novice:

4,785156E-02<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: