Aktualne novice

Slišite brenčanje čebel?

dodano: 11.1.2011

Slišite brenčanje čebel?

Čebele po vsem svetu neslišno umirajo v milijardah in naša prehranska veriga je resno ogrožena. Čebele niso le proizvajalke medu, temveč so predvsem ogromna in nadvse skromna delovna sila, ki oprašuje 90 % naših gojenih rastlin.

Mnoge znanstvene študije kažejo, da je za hitro upadanje števila čebel kriva skupina strupenih pesticidov, kar potrjujejo tudi podatki, da je število čebel v porastu v državah, ki so prepovedale te izdelke. A močne kemijske korporacije z vso silo lobirajo, da bi svoje strupe ohranile v prodaji, zato je edina rešitev za čebele naš skupni pritisk na ZDA in EU, da se pridružijo prepovedi.
Čebele so bistvenega pomena za življenje na Zemlji, saj s svojim opraševanjem rastlin poskrbijo za kar eno tretjino naše prehrane. Če jih ne začnemo reševati takoj zdaj, bomo prav kmalu ostali brez sadja, zelenjave, oreškov, olj, bombaža …
V zadnjih letih je opazen strm in alarmanten upad čebeljih populacij – nekatere vrste čebel so že izumrle, nekaterih drugih je le še za 4 % prejšnjega števila. Znanstveniki se pehajo za odgovori in nekatere študije trdijo, da je upad posledica kombinacije bolezni, izgube naravnega okolja in strupenih kemikalij. A nova vodilna neodvisna raziskava ponuja močne dokaze, da so glavni krivci pesticidi z neonikotinoidom. V nekaterih državah so ta pesticid že prepovedali, med drugim celo v Nemčiji, od koder je njegov proizvajalec Bayer. Vendar pa Bayer še vedno neutrudno izvaža svoj strup po vsem svetu.

Ne gre le za reševanje čebel, gre za naše preživetje, zato vas pozivamo k podpisu peticije, ki bo razposlana vsem ključnim odločevalcem. Svoj podpis lahko dodate na:

https://secure.avaaz.org/en/save_the_bees/?vl

Ekipa AvaazKljučne besede:
čebele, pesticidi, Bayer, peticija

 

Sorodne novice:

1,660156E-02<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.