Aktualne novice

Ste že slišali, da boste umrli?

dodano: 27.10.2007

Dobro Jutro, 27.03.2004


Od tukaj izvira občutek, da je smrt le nekaj, kar se dogaja drugim. Zato tudi vse, kar o smrti slišimo, naj je še tako premetena metafora resnice, zveni neverjetno. Prah si in v prah se povrneš. Oprostite, ampak prah je nekaj, kar draži mojo sluznico in zaposluje moj sesalnik. Nekatere trditve pa so tudi samo preprosto bedaste. Spal bo večno spanje. Že sam proces spanja je dovolj misteriozen, kaj šele če mu prilepimo pojem večnosti, ki je tako velik, da ga nikjer ni mogoče prav prijeti. Odhaja na zadnjo pot. Kam je šel, če je tukaj v krsti? K sreči za razreševanje vprašanja realnosti smrti je neminovno, da nam prej ali slej umre nekdo, ki nam je bil zares blizu. Brat, prijatelj, oče. Razen ob koncu zadnjega diha nikoli nismo tako blizu doumevanja resničnosti tega, da bomo tudi sami in sploh ne tako daleč proč od zdaj umrli.

Vse religije kapitalizirajo na sanaciji tega spoznanja. In le škodijo, če ne razumemo, da je duhovnost in ne prava religija to, kar zares iščemo. Iščete tolažbo ali iščete rešitev? Vsaka religija ni nič drugega kot že prehojena pot. Vse poti pa vodijo do goščave, ki jo moramo razredčiti sami. Morda je lažje kot v vstajenje verjeti, da je življenje veliko kolo ponovnih rojstev, na katerem je tudi smrt le ena od postaj. Ampak to, kar nas zares zanima, je, kako vstati ali kako preseči to prestopanje s postaje na postajo. Kot vse resnice, tudi te ni mogoče slišati s pokritimi ušesi.
Zavedanje smrti je najresnejša preizkušnja občutka za realnost. Smrt bližnjega je alarm, ki se sproži na budilki lastnega življenja. Če bi lahko govoril, namesto da kriči bolečino, bi rekel, verjemite, da čas teče. Vsem. In vsemu. Naj se zdi še tako neverjetno, umrete lahko že danes. Kaj boste naredili v naslednji uri? In zakaj čakate?<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.