Aktualne novice

Vrhunec naravnih nesreč katerih vzrok so podnebne spremembe

dodano: 13.1.2011

ETC, Umanotera, Business Green, 4.1.2011

Poročilo ene največjih pozavarovalnic na svetu, podjetja Munich Re, razkriva, da so naravne nesreče, povezane s podnebnimi spremembami, v letu 2010 dosegle vrhunec. Od 950 naravnih katastrof jih je kar 90 odstotkov posledica podnebnih sprememb. Skupno število naravnih nesreč je drugo največje od leta 1980 in je za 21 odstotkov večje od povprečja zadnjega desetletja. Skupaj je v naravnih nesrečah lani umrlo več kot 295 tisoč ljudi, materialna škoda pa je bila 130 milijard ameriških dolarjev. Od tega je bilo z zavarovanjem pokritih le 37 milijard. 

Veliko število smrtnih žrtev je povezano z večjim številom potresov, ki niso neposredno povezani s podnebnimi spremembami, čeprav nekateri podatki kažejo, da bi se globalno segrevanje lahko odrazilo tudi na večji pogostosti potresov. Večino ostalih naravnih nesreč pa poročilo Munich Re neposredno povezuje s podnebnimi spremembami: "Številne nesreče, povezane z vremenom in rekordnimi temperaturami, kažejo na to, da podnebne spremembe vse bolj napredujejo." Poročilo je pri tem posebno pozornost namenilo poplavam v Pakistanu, ki so povzročile skoraj 10 milijard ameriških dolarjev škode, in vročinskemu valu v Rusiji, ki je povzročil smrt 56 tisoč ljudi.

Poročilo tudi ugotavlja, da so se ZDA in Karibi srečno izognili večini orkanov, ki niso prišli do obale, čeprav je to območje izkusilo eno najhujših sezon orkanov v zadnjih 100 letih (19 tropskih ciklonov leto 2010 na lestvici uvršča na tretje mesto, takoj za letoma 2005 in 1993). Ob tem poročilo dodaja, da je bilo ob začetku sezone orkanov morje v tropskem predelu severnega Atlantika za dve stopinji toplejše od dolgoletnega povprečja. "To je povsem v skladu s trendi zadnjih 30 let, ko vsi oceani postajajo se toplejši," ocenjuje vodja raziskovanja geografskih tveganj pri Munich Re profesor Peter Hoeppe in dodaja: "Tega trenda ne moremo več razlagati z naravnimi nihanji. Gre za rezultat podnebnih sprememb, ki prispevajo k ogrevanju oceanov. Ta vpliv se bo še krepil in bo v prihodnjih letih v severnem Atlantiku povečeval možnosti pojavljanja orkanov."


0,015625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: