Aktualne novice

Deepwater horizon: za nesrečo kriva slabo upravljanje in krčenje stroškov

dodano: 13.1.2011

ETC, Umanotera, BBC, STA, 5.1.2011

Preiskovalna komisija, ki jo je po lanski eksploziji naftne vrtine BP v Mehiškem zalivu ustanovil predsednik ZDA Barack Obama, je ugotovila, da so k nesreči prispevale napačne odločitve vpletenih podjetij. 

Podjetja BP, Halliburton in Transocean so krčila stroške in varčevala s časom, kar je prispevalo k nesreči in največjemu razlitju nafte v ameriški zgodovini. Halliburton, ki je bil zadolžen za betoniranje vrtine, naj bi z delom začel, še preden je ustrezno obdelal podatke o tem, ali bo delo potekalo varno. Lastnik ploščadi Transocean pa je obtožen, da ni dovolj dobro seznanil svojih delavcev s postopki za razlago rezultatov določenih testov. Poročilo komisije za nesrečo krivi tudi pomanjkanje ustreznega upravljanja v omenjenih podjetjih. BP je sporočil, da sodeluje v vseh preiskavah, Halliburton in Transocean pa sta vsakršno odgovornost zavrnila in krivdo zvalila na BP.

Člani preiskovalne komisije opozarjajo, da so v ozadju sistemski problemi, zaradi katerih se lahko podobne nesreče spet zgodijo. Sicer pa so zelo krtični tudi do administracije predsednika Obame. Vlada po njihovem mnenju ni imela dovolj pooblastil in strokovnjakov za preprečitev dejanj, ki so prispevala k nesreči oziroma eksploziji, v kateri je umrlo 11 ljudi.

Komisija nima pooblastil za kaznovanje oziroma za spremembe vladne ali korporacijske politike, vendar bo njeno poročilo dobra podlaga v kazenskih in civilnih tožbahKljučne besede:
Mehiški zaliv, nafta, nesreča, komisija

 

Sorodne novice:

0,015625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: