Aktualne novice

Deepwater horizon: za nesrečo kriva slabo upravljanje in krčenje stroškov

dodano: 13.1.2011

ETC, Umanotera, BBC, STA, 5.1.2011

Preiskovalna komisija, ki jo je po lanski eksploziji naftne vrtine BP v Mehiškem zalivu ustanovil predsednik ZDA Barack Obama, je ugotovila, da so k nesreči prispevale napačne odločitve vpletenih podjetij. 

Podjetja BP, Halliburton in Transocean so krčila stroške in varčevala s časom, kar je prispevalo k nesreči in največjemu razlitju nafte v ameriški zgodovini. Halliburton, ki je bil zadolžen za betoniranje vrtine, naj bi z delom začel, še preden je ustrezno obdelal podatke o tem, ali bo delo potekalo varno. Lastnik ploščadi Transocean pa je obtožen, da ni dovolj dobro seznanil svojih delavcev s postopki za razlago rezultatov določenih testov. Poročilo komisije za nesrečo krivi tudi pomanjkanje ustreznega upravljanja v omenjenih podjetjih. BP je sporočil, da sodeluje v vseh preiskavah, Halliburton in Transocean pa sta vsakršno odgovornost zavrnila in krivdo zvalila na BP.

Člani preiskovalne komisije opozarjajo, da so v ozadju sistemski problemi, zaradi katerih se lahko podobne nesreče spet zgodijo. Sicer pa so zelo krtični tudi do administracije predsednika Obame. Vlada po njihovem mnenju ni imela dovolj pooblastil in strokovnjakov za preprečitev dejanj, ki so prispevala k nesreči oziroma eksploziji, v kateri je umrlo 11 ljudi.

Komisija nima pooblastil za kaznovanje oziroma za spremembe vladne ali korporacijske politike, vendar bo njeno poročilo dobra podlaga v kazenskih in civilnih tožbahKljučne besede:
Mehiški zaliv, nafta, nesreča, komisija

 

Sorodne novice:

1,464844E-02<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.