Aktualne novice

Sonce nad Grenlandijo vzšlo dva dni prej kot ponavadi, znanstveniki so zmedeni

dodano: 16.1.2011

Dnevnik - sobota, 15.01.2011 Avtor: (tp, Daily Mail)

Nuuk - Sonce nad Grenlandijo je vzšlo dva dni prej kot ponavadi in zmedlo znanstvenike ter sprožilo zaskrbljenost, da se arktični led taliti hitreje. Strokovnjaki so sporočili, da bi sonce nad najbolj zahodnim mestom Ilulissat morali vziti 13. januarja in s tem prekiniti mesec in pol dolgo polarno noč. Vendar pa so se prvič v zgodovini prvi sončni žarki čez horizont prikradli že okoli 13. ure 11. januarja.Skrivnostni sončni vzhod je zmedel znanstvenika, čeprav je najbolj smiselna razlaga v tem, da se je večina ledenih plošč tako znižala, da so sončni žarki hitreje prišli prek grebenov. Slednje je kot "edino možno razlago" potrdil tudi Thomas Posch z inštituta za astronomijo na univerzi na Dunaju. Dejal je, da se je znižal horizont in povzročil iluzijo, da je sonce hitreje vzšlo.

Taljenje ledenih plošč na Grenlandiji so pred kratkim potrdile tudi raziskave o podnebnih spremembah. Svetovna meteorološka organizacija je sporočila, da so se temperature na Grenlandiji v povprečju zvišale za tri stopinje Celzija, v primerjavi z lanskim letom. Mesec december pa naj bi bil veliko bolj topel kot ponavadi – zabeležili so več dežja kot snežnih padavin.

Ena izmed teorij je zatrjevala, da je zgodnejši prihod sonca morda povezan tudi s spremembo v ozvezdju, vendar je Wolfgang Lenhardt to zanikal: "Razmere v ozvezdju se niso spremenile. Če bi se to zgodilo, bi spremembe občutili povsod po svetu, to se pa ni zgodilo". 

Naš komentar: 
Ali je uporaba višinomera, ki bi pokazal, koliko so zdaj visoki ledeniki, res za naše znanstvenike "misija nemogoče", ali se znova dejstva ne ujemajo s teorijami v katere bi uradni znanstveniki želeli verjeti. Ključne besede:
globalno segrevanje, ozračje, okolje, 2012, spremembe

 

Sorodne novice:

0,015625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.