Aktualne novice

Sonce nad Grenlandijo vzšlo dva dni prej kot ponavadi, znanstveniki so zmedeni

dodano: 16.1.2011

Dnevnik - sobota, 15.01.2011 Avtor: (tp, Daily Mail)

Nuuk - Sonce nad Grenlandijo je vzšlo dva dni prej kot ponavadi in zmedlo znanstvenike ter sprožilo zaskrbljenost, da se arktični led taliti hitreje. Strokovnjaki so sporočili, da bi sonce nad najbolj zahodnim mestom Ilulissat morali vziti 13. januarja in s tem prekiniti mesec in pol dolgo polarno noč. Vendar pa so se prvič v zgodovini prvi sončni žarki čez horizont prikradli že okoli 13. ure 11. januarja.Skrivnostni sončni vzhod je zmedel znanstvenika, čeprav je najbolj smiselna razlaga v tem, da se je večina ledenih plošč tako znižala, da so sončni žarki hitreje prišli prek grebenov. Slednje je kot "edino možno razlago" potrdil tudi Thomas Posch z inštituta za astronomijo na univerzi na Dunaju. Dejal je, da se je znižal horizont in povzročil iluzijo, da je sonce hitreje vzšlo.

Taljenje ledenih plošč na Grenlandiji so pred kratkim potrdile tudi raziskave o podnebnih spremembah. Svetovna meteorološka organizacija je sporočila, da so se temperature na Grenlandiji v povprečju zvišale za tri stopinje Celzija, v primerjavi z lanskim letom. Mesec december pa naj bi bil veliko bolj topel kot ponavadi – zabeležili so več dežja kot snežnih padavin.

Ena izmed teorij je zatrjevala, da je zgodnejši prihod sonca morda povezan tudi s spremembo v ozvezdju, vendar je Wolfgang Lenhardt to zanikal: "Razmere v ozvezdju se niso spremenile. Če bi se to zgodilo, bi spremembe občutili povsod po svetu, to se pa ni zgodilo". 

Naš komentar: 
Ali je uporaba višinomera, ki bi pokazal, koliko so zdaj visoki ledeniki, res za naše znanstvenike "misija nemogoče", ali se znova dejstva ne ujemajo s teorijami v katere bi uradni znanstveniki želeli verjeti. Ključne besede:
globalno segrevanje, ozračje, okolje, 2012, spremembe

 

Sorodne novice:

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: