Aktualne novice

Z miroljubnim kmetijstvom lahko pridelamo dovolj hrane za človeštvo

dodano: 18.1.2011

Milan Rus

Objavljamo prispevek k razpravi o prihodnosti skupne kmetijske politike EU, ki nima prihodnosti. Tekst je avtor Milan Rus poslal tudi na kmetijsko ministrstvo. 

»Pustimo filozofiranje, češ saj ima vse prihodnost. Govorim o prihodnosti življenja. Kot, da ni jasno, da živa narava vedno hitreje izginja. Kje so vzroki? Mnogi so in vsi imajo izvor v lahkomiselnem, brezbrižnem, uživaškem, pa še kakšnem obnašanju prebivalcev našega planeta, ki sami sebe imenujejo ljudje. Dokazov je nešteto, tudi za dejstvo, da je največji vzrok za uničenje ravno kmetijstvo, bolje rečeno zavestno in načrtno povsem po nepotrebnem grobo poseganje v krhko naravno ravnovesje. Nepotrebne gradnje, promet, industrija, potrošništvo, je le nekaj značilnosti, ki se povezuje tudi z kmetijstvom, ki mora proizvajati vedno več in več ne glede na posledice. Za koga? Če bi presežki hrane bili namenjeni reševanju svetovne lakote, bi razumel. Čemu potem prav zaradi pomanjkanja hrane, pa tudi vode prav ta trenutek umira cela milijarda ljudi? Istočasno, ko se v razvitem svetu odmetava dragoceni živež? In čemu se potem gremo živinorejo, ko pa je vendar povsem nesporno, da se skozi proizvodnjo mesa uniči, oziroma porabi večino na poljih pridelane hrane. Da o vplivih te panoge, kot je uničevanje pitne vode, 50 odstotnem deležu v prispevku pri vseh toplogrednih izpustih plinov, ki jo proizvodnja hrane prav zaradi živinoreje povzroča okolju, ni vredno razpravljati? Pa pozidave, strojegradnja, trošenje energije, bolezni, pa še in še,vse po nepotrebnem. Kaj pa je še najbolj grozno, objestnost in s tem posledično zgrešene človeške krvave prehranske  razvade samo v Sloveniji terjajo več kot 10 milijonov živalskih življenj. Tudi na izživljanje in trpinčenje, ki ga nad nemočnim živalskim svetom vršijo podivjani ribiči in lovci ne pozabite.

Sprejemljiva in dopustna je lahko zgolj življenju prijazna kmetijska politika. V predlogih Evropske komisije ni prav ničesar miroljubnega. To kar od slovenske politike pričakujem je, da bo poskrbela za prepoved lova, ribolova ter živinoreje, torej nasprotno vsemu kar se je do sedaj z ogromnimi, tako finančnimi, umskimi, ter ne nazadnje fizičnimi močmi gradilo. V tem trenutku je mogoče z miroljubnim kmetovanjem pridelati dovolj hrane za vso človeštvo. Seveda, če si tega želimo.«<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.