Aktualne novice

Najbolj se bodo skrčili ledeniki v Alpah

dodano: 18.1.2011

ETC, Guardian, 12.1, 9.1. 2011

Leto 2010 je bilo najtoplejše (izenačeno z letom 2005), odkar so leta 1880 začeli s sistematičnim merjenjem temperatur, je objavila ameriška "National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA)". Povprečna temperatura zemlje je bila 0,62 stopinje Celzija nad povprečjem 20.stoletja, ki je bilo 13,9 stopinj. To je bilo že 34. leto zapored, ko so bile temperature višje od povprečja.

Kot posledica vse višjih temperatur bi se lahko ledeniki v Alpah do konca stoletja skrčili za 75 odstotkov, opozarja nova študija, ki so jo izdelali znanstveniki iz Univerze Britanske Kolumbije v Vancouvru. Globalno naj bi ledeniki do konca stoletja izgubili med 15 in 27 odstotkov površine, obsežnost taljenja pa se bo lokalno zelo razlikovala. Najbolj bodo prizadeti ledeniki v Alpah in na Novi Zelandiji, saj naj bi se skrčili za več kot 70 odstotkov. Na Grenlandiji in v visokogorjih Azije naj bi se ledeniki zmanjšali le za 10 odstotkov. Znanstveniki so prepričani, da bo to močno vplivalo na regionalno dostopnost vodnih virov in na zvišanje morske gladine.

Študija ugotavlja, da bo topljenje ledenikov do leta 2100 povzročilo dvig gladine morja za 8,7 do 16,1 cm. "Presenetljivo je, koliko bo taljenje majhnih ledenikov prispevalo k dvigu vodne gladine. Morda se bo gladina dvignila še bolj, saj v sedanjih projekcijah ni upoštevan dvig zaradi odlomov ledu v morje," je povedala soavtorica študije Valentina Radic. Čeprav kopenski ledeniki predstavljajo le odstotek vse ledeniške vode, močno prispevajo k dvigu gladine, še bolj pa bi k temu lahko prispevalo izginjanje antarktičnega ledu, ki predstavlja 99 odstotkov sladke vode, nakopičene v ledenikih, in termalno raztezanje oceanov. Dr. Murray Simpson, raziskovalec na Centru za okolje oxfordske univerze, opozarja: "Vse študije od leta 2007 kažejo, da se bo gladina morja do konca stoletja dvignila za meter ali dva."Ključne besede:
temperatura, ledeniki, antarktični led, gladina morja

 

Sorodne novice:

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.