Aktualne novice

Biti ali ne biti

dodano: 27.10.2007

Sanja Lončar in Rajko ŠkaričČe želimo v koledarju poiskati pomen praznika, ugotovimo, da izvira iz enega največjih keltskih praznikov SAMHAIN, ki je predstavljal konec enega obdobja in duhovni začetek novega.
Če pa želimo pomen praznikov razumeti skozi izročilo katoliške cerkve, lahko citiramo:  »Na praznik vseh svetih se spominjamo predvsem tistih neštetih nebeških izvoljencev, ki na zemlji njihove skrite, a pred Bogom in v resnici velike svetosti nihče ni poznal in priznal.
Morda so živeli med nami, pa nismo vedeli, kaj je v njih ustvarila Božja milost. Ti so namreč znali z Božjo pomočjo tisto posvečenje, ki so ga pri krstu prejeli, v življenju ohranjati in izpolnjevati.«

Sicer je bil ta praznik v preteklosti meseca maja (in ga pravoslavci še vedno proslavljajo takrat pod imenom Duhovi). Papež Gregor IV. pa ga je leta 835 ukazal prestaviti na 1. november in tako »prekriti« in s »sveto vodico poškropiti« že omenjeni poganski praznik, ki ga cerkev nikakor ni uspela izkoreniniti.

Kelti so na ta čas gledali kot na vmesni čas, v katerem se svetova živih in mrtvih približata in omogočata prehod. Takrat naj bi imeli stik z modrimi dušami, tistim »izgubljenim« pa pokazali pravo pot.

Kljub razlikam je bistvo obeh sporočil enako: v tem času naj bi se spomnili na nesmrtno v sebi in naj bi svoje življenje naravnali na vrednote, na katere so nas s svojim zgledom opominjali vsi veliki učitelji, ne glede na čas in prostor njihovega bivanja.

Bivanje je dimenzija brezpogojne ljubezni, popolne harmonije, večnosti in vsemogočne univerzalnosti, ki jo zelo pogosto prekrijemo z življenjskimi pričakovanji in ji naredimo senco. Bivanje je osnova življenju in ne obratno. Ko pa življenje poskuša podrediti bivanje, nas privije k tlom, k materialnemu svetu in nas venomer vabi v svoje mreže pričakovanj. Če se temu odzovemo, zaradi lastnih ali tujih interesov, pozabimo, kdo smo, tavamo v svojih ali tujih pričakovanjih, bolehamo, resno zbolimo in se pocutimo razcepljeni.

Temu pravimo odsotnost! Kaj je potem prisotnost? Prisotnost je zavedanje bivanja in življenja hkrati, je ravnovesje med bivanjskim poslanstvom in življenjsko dolžnostjo. Pri tem ima poglavitno mesto zavedanje o minljivosti, ko sprejmemo materialno minljivost vsega v življenju. Takrat smo sposobni sprejemati življenje kot dolžnost z vsemi trenutno aktivnimi situacijami, ki si sledijo. Bolj ko smo prisotni, bolj nam življenje teče v smeri bivanjskega poslanstva –  sprejmemo, da ima prav vse, kar se nam dogaja, svoj smisel!<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.