Aktualne novice

Kdaj bo počilo?

dodano: 27.1.2011

Sanja Lončar (uvodnik februarskih novic Skupaj za zdravje človeka in narave)

Kam nas lahko pripelje znanost brez zavesti, imamo v tem letu možnost spoznati skoraj vsak dan. 
Od ptičev, ki jih pobija »kdo ve, kaj«, do piščancev, ki jih pobijajo zaradi pohlepa tistih, ki bi radi služili še na strupenih odpadkih olja. 
Posebna komisija predsednika Obame je prav tako prišla do sklepa, da je katastrofi v Mehiškem zalivu botroval pohlep in ne kakšna neobvladljiva sila narave. Slab beton, neupoštevanje varnostnih predpisov in izkušenj iz podobnih incidentov, pa smo tam, pri največji ekološki katastrofi vseh časov, bilance katere še vedno ne poznamo.
 
10.000 znanstvenikov, ki sodelujejo pri projektu velikega hadronskega trkalnika, upa, da bodo prav v tem letu končno zagnali največji pospeševalnik na svetu in tako ustvarili “veliki pok”, s pomočjo katerega bodo končno spoznali, kako deluje naše vesolje. Upajo tudi, da bo ta “veliki pok” varen in da ne bo počil ves planet ... 

Genska in nanotehnologija se vtihotapljata v naše življenje, tehnična sevanja nas dosegajo dobesedno povsod. Chemtraili niso več znanstvena fantastika, temveč dejstvo nad našimi glavami. Največji matematični umi se udejstvujejo na Wall Streetu, kjer se raje ukvarjajo z virtualnimi finančnimi instrumenti, ki iz neobstoječega denarja delajo dobiček, kot da bi svoje talente uporabili kje drugje. 

Tudi v naši mali Sloveniji vsak dan ugotavljamo, da namen razvoja ni v tem, da bi bilo življenje bolj kakovostno in bolj varno. Pravi namen današnje tehnologije je le v ustvarjanju večjega dobička. Tako je bila vlada pripravljena ukiniti obvezne garancije za tehnično blago le zato, ker so menili, da to zahteva Evropska unija. Nazadnje jih niso ukinili, saj so ugotovili, da ni bilo tako. Kaj pa, če bo Evropska unija to kdaj res zahtevala?

Kaj je dobrega pri vsem navedenem? Morda prav to, da lahko tudi najbolj neizobražen človek danes dojame, da nas je z razumom in materializmom motiviran razvoj tehnologij pripeljal v slepo ulico, ustvaril nevarnosti globalnih razsežnosti in nazadnje povzročil več težav, kot so jih te tehnologije sposobne rešiti. 

Z znanostjo in tehnologijami ni nič narobe, če bi le služile človeku, naravi in našemu planetu. Nesporno je, da premoremo veliko pameti. Ali bomo dosegli tudi zavest, ki bo to pamet usmerjala, pa je vprašanje, ki bo odločalo o našem obstoju. << Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.