Aktualne novice

Kdo je pticam ukradel nebo?

dodano: 6.2.2011

februarske novice Skupaj za zdravje človeka in narave

V Sloveniji za razdelitev frekvenc skrbi Agencija za pošto in elektronske komunikacije Republike Slovenije. Na njihovi spletni strani www.apek.si lahko ogledamo register vseh uporabnikov frekvenc, ki šteje že več kot 10.000 nosilcev dovoljenj za uporabo določenih frekvenc in več kot 9.200 registriranih oddajnikov. 

Danes vse več podjetij pri državi najema svoj košček neba za prenos svojih sporočil: operaterji mobilne telefonije, televizijske in radijske postaje, letališča, taksi službe, prevozniki, cestna podjetja, kurirske in varnostne službe, železnica, gasilci, komunalne službe, zdravstveni domovi. 

Dodeljene frekvence se raztezajo od 40,67 mHz do 38.976 mHz. Seveda moramo temu dodati še frekvence, ki jih uporabljata vojska in policija, ki v tem seznamu nista zajeti.
Ob tem k nam prihajajo tudi signali s satelitov. Sama Evropa ima 19 komunikacijskih satelitov. Kje šele so sateliti drugih držav - tajni in javni?

Vse, kar emitira, je nenehno prisotno okrog nas. To, da signalov ne slišimo, ne pomeni, da radijski valovi ne delujejo na nas. Valove lahko dobesedno vidimo, ko zaigra slika ali zašumi radijski signal, ob prihodu klica mobilne telefonije. Začnite radijske postaje iskati ročno in opazili boste, kako gosto so »poseljene« vse frekvence. Na obali se na istih frekvencah za prevlado bojuje celo nekaj signalov radijskih postaj iz Italije, Slovenije in Hrvaške. 

Predstavljajte si hrup, ki bi nastal, če bi lahko vse te radijske in televizijske signale slišali naenkrat. In predstavljajte si, kako je rastlinam ali živalim, ki morda lahko slišijo to, česar mi ne moremo, in so s tem prisiljeni živeti 24 ur na dan. 

Je sploh še kaj prostora za prenos kakšnih drugih valov med ljudmi? Med živalmi? Je sploh še kje kakšen tih kotiček na tem planetu?  

0,046875<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: