Aktualne novice

Kdo je pticam ukradel nebo?

dodano: 6.2.2011

februarske novice Skupaj za zdravje človeka in narave

V Sloveniji za razdelitev frekvenc skrbi Agencija za pošto in elektronske komunikacije Republike Slovenije. Na njihovi spletni strani www.apek.si lahko ogledamo register vseh uporabnikov frekvenc, ki šteje že več kot 10.000 nosilcev dovoljenj za uporabo določenih frekvenc in več kot 9.200 registriranih oddajnikov. 

Danes vse več podjetij pri državi najema svoj košček neba za prenos svojih sporočil: operaterji mobilne telefonije, televizijske in radijske postaje, letališča, taksi službe, prevozniki, cestna podjetja, kurirske in varnostne službe, železnica, gasilci, komunalne službe, zdravstveni domovi. 

Dodeljene frekvence se raztezajo od 40,67 mHz do 38.976 mHz. Seveda moramo temu dodati še frekvence, ki jih uporabljata vojska in policija, ki v tem seznamu nista zajeti.
Ob tem k nam prihajajo tudi signali s satelitov. Sama Evropa ima 19 komunikacijskih satelitov. Kje šele so sateliti drugih držav - tajni in javni?

Vse, kar emitira, je nenehno prisotno okrog nas. To, da signalov ne slišimo, ne pomeni, da radijski valovi ne delujejo na nas. Valove lahko dobesedno vidimo, ko zaigra slika ali zašumi radijski signal, ob prihodu klica mobilne telefonije. Začnite radijske postaje iskati ročno in opazili boste, kako gosto so »poseljene« vse frekvence. Na obali se na istih frekvencah za prevlado bojuje celo nekaj signalov radijskih postaj iz Italije, Slovenije in Hrvaške. 

Predstavljajte si hrup, ki bi nastal, če bi lahko vse te radijske in televizijske signale slišali naenkrat. In predstavljajte si, kako je rastlinam ali živalim, ki morda lahko slišijo to, česar mi ne moremo, in so s tem prisiljeni živeti 24 ur na dan. 

Je sploh še kaj prostora za prenos kakšnih drugih valov med ljudmi? Med živalmi? Je sploh še kje kakšen tih kotiček na tem planetu?  

3,222656E-02<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.