Aktualne novice

Rekordne cene hrane se ne bodo umirile

dodano: 17.2.2011

ETC, Umanotera; Reuters, 3.2.2011

Indeks cene hrane, ki ga je Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) uvedla leta 1990, je prejšnji teden dosegel rekordno vrednost. Zvišal se je že sedmi mesec zapored in njegova vrednost zdaj znaša 231. Doslej je bil najvišji junija leta 2008, ko je bila njegova vrednost 224,1.

»Cene hrane v prihodnjih mesecih ne bodo padle,« je v izjavi za javnost zapisal ekonomist in strokovnjak za žitarice pri FAO Abdolreza Abassian. 

Visoke cene hrane so bile eden od povodov za zadnje nemire v Tuniziji, Egiptu in Jordaniji, zato je predsednik Svetovne banke Robert Zoellick svetovne voditelje pozval, naj vprašanje cen hrane postavijo na prvo mesto in omejijo njihovo nenavadno rast. »V prihodnosti se bomo morali soočiti z naraščanjem cen dobrin, tudi hrane,« je povedal novinarjem.

Glavni razlog za rast cen so ekstremne vremenske razmere, ki so prizadele dve najmočnejši svetovni kmetijski velesili. Ciklon v Avstraliji je povzročil poplave, snežni vihar pa je prizadel najbolj rodovitne dele ZDA. Zdaj kmete zaradi hladnega vremena skrbi, ali je zimsko žito uspešno prestalo ekstremne razmere. Zato so cene žita v ZDA prejšnji teden dosegle najvišje vrednosti po dveh letih in pol. Medtem ameriškemu srednjemu zahodu grozi nov mrzli val in strokovnjaki so prepričani, da se bodo pritiski na cene žitaric še zviševale. Rekordne vrednosti so dosegle tudi cene sladkorja, ki so najvišje v zadnjih treh desetletjih. Zaradi poplav je najvišje cene v zadnjih treh letih doseglo tudi malezijsko palmovo olje. 

»Objava rekordnega indeksa cen FAO bi morala sprožiti alarme v prestolnicah po vsem svetu. Vlade ne smejo ponoviti napak iz preteklosti, ko so spiralo dvigujočih se cen želele ustaviti s prepovedjo izvoza hrane. To bi le še poslabšalo situacijo in ceno bi plačali najrevnejši,« je opozorill direktor in vodja raziskav pri Oxfam America.Gawain Kripke.

Med zadnjo svetovno prehransko krizo leta 2008 je FAO ocenila, da je bilo lačnih ali podhranjenih 875 milijonov ljudi, danes naj bi bila ta številka 925 milijonov.Ključne besede:
indeks cene, hrana, cene hrane, žito, sladkor

 

Sorodne novice:

0,015625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.