Aktualne novice

Prepoved strupenih kemikalij v plastičnih izdelkih za gospodinjstvo

dodano: 22.2.2011

ETC, Umanotera, Reuters, 18.2.2011

Evropska unija bo v naslednjih petih letih prepovedala uporabo šestih strupenih kemikalij, od katerih tri pogosto uporabljajo pri izdelavi gospodinjske plastike. Med spojinami, ki jih bodo prepovedali, so ftalati, ki mehčajo plastiko, vonj muškata Xylene, zaviralec gorenja in utrjevalec za epoksi resin.

Najbolj strupene ftalate so v otroških igračah prepovedali že leta 1999, a raziskava je pokazala, da jih še danes pogosto najdemo na trgovskih policah, tudi v izdelkih, ki jih uporabljajo otroci (radirke, svinčniki). »Kemikalije v sodobnem svetu najdemo povsod, nekatere so lahko zelo nevarne. Odločitev, da jih bomo prepovedali, je velik korak k zaščiti našega zdravja in okolja,« je povedal komisar za okolje Janez Potočnik.

Če ne bodo dobila dovoljenj za izjeme, podjetja ne bodo smela več uporabljati ftalatov, znanih pod imeni DEHB, BBP in DBP, muškatnega vonja Xylene, zaviralca gorenja HBCDD in utrjevalca epoksi resina MDA. Vsako podjetje, ki bo želelo uporabljati te kemikalije, bo moralo dokazati, da obvladuje varnostna tveganja in da uporaba teh kemikalij prinaša večje koristi od tveganj.

Odločitev komisije je velika zmaga za nevladne organizacije, ki so oktobra objavile raziskavo o stotinah spojin, ki jih najdemo v našem okolju. »Veseli smo, da je prišlo do te odločitve, a odločanje je še vedno prepočasno,« je povedal Christian Schaible iz Evropskega okoljskega biroja ( European Environmental Bureau EEB), ki je pripravil oktobrsko raziskavo.

1,660156E-02<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.