Aktualne novice

Umanotera za referendum o energetskih scenarijih prihodnosti

dodano: 22.2.2011

Umanotera, 16.2.2011

V mednarodni nevladni organizaciji Alpe Adria Green so prejšnji teden na poslanske skupine naslovili pobudo za razpis posvetovalnega referenduma o gradnji šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj. Institut posvetovalnega referenduma se Alpe Adria Green, ki je v postopku izgradnje Teša 6 tudi stranski udeleženec, zdi skrajna možnost, ki bo dala legitimno podlago za spremembo predlaganega projekta TEŠ 6, je pojasnil Toni Mlakar. Prav tako posvetovalni referendum po njegovem mnenju predstavlja najširšo možnost za javno razpravo o vprašanju, ki bo krojilo razvoj Slovenije, tako na gospodarskem kot na okoljskem področju.

Ob  pobudah za posvetovalni referendum o gradnji TEŠ 6 Umanotera poziva k bolj celovitemu pristopu. Poudarjajo, da bi državljani morali izbirati med celovitimi alternativami scenarijev energetske prihodnosti Slovenije, ne pa se ločeno opredeljevati »za« ali »proti« posamezni investiciji. »Strankarsko politikanstvo glede referenduma o TEŠ 6 predstavlja veliko nevarnost za trezno razmišljanje,« opozarja direktorica Umanotere Vida Ogorelec.

Prav zdaj je v zaključni fazi priprave novi Nacionalni energetski program, zato je letošnja pomlad primeren čas za celovito razpravo o scenarijih energetske prihodnosti Slovenije, poudarja Ogorelčeva.  Pripravljenih je šest energetskih scenarijev in v Umanoteri pričakujejo, da bodo kmalu predstavljeni javnosti, skupaj z dolgoročno analizo stroškov in koristi. Tako pomembna odločitev, kot je energetska prihodnost Slovenije, mora biti sprejeta po celoviti, strokovni in objektivni primerjavi vseh scenarijev, v kateri morajo biti  ovrednoteni  energetski, gospodarsko-razvojni, stroškovni  in okoljevarstveni učinki. Šele po tem bi se lahko državljani in državljanke v skladu s svojimi vrednotami na referendumu opredelili do energetske prihodnosti Slovenije. Tak referendum bi bil vsekakor smiseln, saj » bi bila odločitev o izboru scenarija, ki bi bila v odsotnosti široke razprave in soočenja argumentov sprejeta kabinetno - v ozkih politično-strokovnih krogih, v nasprotju z načeli demokratičnih postopkov ter nedopustna in nelegitimna,« pravi Vida Ogorelec. »Gre namreč za eno ključnih razvojnih odločitev naše države, ki bo pomembno zaznamovala obdobje do leta 2050 – odločali se bomo med fosilnim, jedrskim in zelenim scenarijem,« dodaja direktorica Umanotere.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.