Aktualne novice

Umanotera za referendum o energetskih scenarijih prihodnosti

dodano: 22.2.2011

Umanotera, 16.2.2011

V mednarodni nevladni organizaciji Alpe Adria Green so prejšnji teden na poslanske skupine naslovili pobudo za razpis posvetovalnega referenduma o gradnji šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj. Institut posvetovalnega referenduma se Alpe Adria Green, ki je v postopku izgradnje Teša 6 tudi stranski udeleženec, zdi skrajna možnost, ki bo dala legitimno podlago za spremembo predlaganega projekta TEŠ 6, je pojasnil Toni Mlakar. Prav tako posvetovalni referendum po njegovem mnenju predstavlja najširšo možnost za javno razpravo o vprašanju, ki bo krojilo razvoj Slovenije, tako na gospodarskem kot na okoljskem področju.

Ob  pobudah za posvetovalni referendum o gradnji TEŠ 6 Umanotera poziva k bolj celovitemu pristopu. Poudarjajo, da bi državljani morali izbirati med celovitimi alternativami scenarijev energetske prihodnosti Slovenije, ne pa se ločeno opredeljevati »za« ali »proti« posamezni investiciji. »Strankarsko politikanstvo glede referenduma o TEŠ 6 predstavlja veliko nevarnost za trezno razmišljanje,« opozarja direktorica Umanotere Vida Ogorelec.

Prav zdaj je v zaključni fazi priprave novi Nacionalni energetski program, zato je letošnja pomlad primeren čas za celovito razpravo o scenarijih energetske prihodnosti Slovenije, poudarja Ogorelčeva.  Pripravljenih je šest energetskih scenarijev in v Umanoteri pričakujejo, da bodo kmalu predstavljeni javnosti, skupaj z dolgoročno analizo stroškov in koristi. Tako pomembna odločitev, kot je energetska prihodnost Slovenije, mora biti sprejeta po celoviti, strokovni in objektivni primerjavi vseh scenarijev, v kateri morajo biti  ovrednoteni  energetski, gospodarsko-razvojni, stroškovni  in okoljevarstveni učinki. Šele po tem bi se lahko državljani in državljanke v skladu s svojimi vrednotami na referendumu opredelili do energetske prihodnosti Slovenije. Tak referendum bi bil vsekakor smiseln, saj » bi bila odločitev o izboru scenarija, ki bi bila v odsotnosti široke razprave in soočenja argumentov sprejeta kabinetno - v ozkih politično-strokovnih krogih, v nasprotju z načeli demokratičnih postopkov ter nedopustna in nelegitimna,« pravi Vida Ogorelec. »Gre namreč za eno ključnih razvojnih odločitev naše države, ki bo pomembno zaznamovala obdobje do leta 2050 – odločali se bomo med fosilnim, jedrskim in zelenim scenarijem,« dodaja direktorica Umanotere.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: