Aktualne novice

Vpis otrok v vegetarijanski vrtec

dodano: 28.2.2011

Alenka Krajnc, vzgojiteljica v skupina Aeternia, Vrtec Najdihojca

V Ljubljani so tudi drugačni vrtci in prispevek o vegetarijanskem jedilniku  v predšolski ustanovi ponujamo v informacijo. 

V ljubljanskem vrtcu Najdihojca smo pionirji na področju vegetarijanskega prehranjevanja predšolskih otrok v Sloveniji. Imamo namreč tri oddelke otrok (od 3. do 6. leta starosti) z brezmesno prehrano. Oddelek Mali princ je bil ustanovljen leta 1997, oddelka Aeternie (Aeternia 1 in Aeternia 2) pa sta nekaj let starejša. 

Vsi trije oddelki so bili ustanovljeni na pobudo staršev, kar se pozna še danes. Sodelovanje staršev je eno tistih področij, kjer se skupine razlikujejo od drugih skupin. Mnogo srečanj, delavnic, projektov poteka na pobudo in z aktivnim sodelovanjem staršev, ki jim je vrtec postal del družabnega življenja. Skupaj hodimo na izlete v naravo, obiskujemo otroke, ki praznujejo rojstni dan. Zanimivo je, da starši nekaterih otrok niso vegetarijanci, vendar se zavedajo pozitivnih učinkov rastlinske hrane in škodljivih posledic uživanja mesa. 

Naša vegetarijanska prehrana je zaradi odličnih kuharic zares pestra in okusna. Otrokom najbolj teknejo seitan, čičerika, lečin golaž, pira, ješprenj, špinača, testenine in jabolka. Sveže sadje večkrat  odkupimo iz ekoloških kmetij. Najbolj se izogibamo beli moki, belemu sladkorju in konzervirani hrani. 

Otroci so zdravi, bistri, živahni in samozavestni. Razlog za njihovo zdravje je tudi v rednem gibanju. Z otroki gremo vsak dan in v vsakem vremenu na sprehod. Njihovo odpornost krepimo tudi s tedensko vadbo joge, pri kateri se učimo pravilnega dihanja in sproščanja napetosti. Izvajamo predvsem like iz živalskega in rastlinskega sveta.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.