Aktualne novice

Vpis otrok v vegetarijanski vrtec

dodano: 28.2.2011

Alenka Krajnc, vzgojiteljica v skupina Aeternia, Vrtec Najdihojca

V Ljubljani so tudi drugačni vrtci in prispevek o vegetarijanskem jedilniku  v predšolski ustanovi ponujamo v informacijo. 

V ljubljanskem vrtcu Najdihojca smo pionirji na področju vegetarijanskega prehranjevanja predšolskih otrok v Sloveniji. Imamo namreč tri oddelke otrok (od 3. do 6. leta starosti) z brezmesno prehrano. Oddelek Mali princ je bil ustanovljen leta 1997, oddelka Aeternie (Aeternia 1 in Aeternia 2) pa sta nekaj let starejša. 

Vsi trije oddelki so bili ustanovljeni na pobudo staršev, kar se pozna še danes. Sodelovanje staršev je eno tistih področij, kjer se skupine razlikujejo od drugih skupin. Mnogo srečanj, delavnic, projektov poteka na pobudo in z aktivnim sodelovanjem staršev, ki jim je vrtec postal del družabnega življenja. Skupaj hodimo na izlete v naravo, obiskujemo otroke, ki praznujejo rojstni dan. Zanimivo je, da starši nekaterih otrok niso vegetarijanci, vendar se zavedajo pozitivnih učinkov rastlinske hrane in škodljivih posledic uživanja mesa. 

Naša vegetarijanska prehrana je zaradi odličnih kuharic zares pestra in okusna. Otrokom najbolj teknejo seitan, čičerika, lečin golaž, pira, ješprenj, špinača, testenine in jabolka. Sveže sadje večkrat  odkupimo iz ekoloških kmetij. Najbolj se izogibamo beli moki, belemu sladkorju in konzervirani hrani. 

Otroci so zdravi, bistri, živahni in samozavestni. Razlog za njihovo zdravje je tudi v rednem gibanju. Z otroki gremo vsak dan in v vsakem vremenu na sprehod. Njihovo odpornost krepimo tudi s tedensko vadbo joge, pri kateri se učimo pravilnega dihanja in sproščanja napetosti. Izvajamo predvsem like iz živalskega in rastlinskega sveta.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: