Aktualne novice

Zagrebu grozi pomanjkanje vode

dodano: 2.11.2007

Finance, 11. 10. 07, povzeto po Jutarnjem listu


Glavni rezultati analize prečiščene in razkužene vode v Zagrebu sicer kažejo, da je kakovost vode v bazenih vodnih črpališč v skladu z določbami pravilnika o zdravstveni primernosti vode. Na RGN pa trdijo, da v omenjeni pravilnik ni vključenih več parametrov ter da ni rednih in kakovostnih analiz kakovosti vode.

"Če je v vodi v zajetju kadmij, državni zavod pa naroči testiranje le na železo in bakterije, bodo seveda rezultati pokazali, da je voda pitna," je možnost manipulacije pojasnil Josip Culig, ki so ga pred kratkim odstavili z vodilnega mesta zavoda za javno zdravstvo. Kot še opozarja RGN, rezultati podrobnejše analize, narejene leta 2004, kažejo, da so strupi, kot so kadmij, živo srebro in cink, prekoračili maksimalno dovoljene vrednosti za pitno vodo.
Ker je onesnaženje vse hujše, bi lahko sedem največjih vodnih črpališč kmalu doletela enaka usoda, kot je doletela črpališča, zaprta v zadnjih 20-ih letih.
Na RGN so še povedali, da zagrebško podtalnico onesnažuje 837 industrijskih proizvajalcev in obrtnikov, 169 divjih odlagališč smeti in 26 nezakonitih gramoznic.

Naš komentar: Menite, da je v Sloveniji bolje?<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.