Aktualne novice

Gensko spremenjena krma bo v Evropi dovoljena

dodano: 2.3.2011

ETC, Umanotera, Reuters, 23.2.2011

Evropska komisija je potrdila, da želi dovoliti uvoz krme za živali s sledmi gensko spremenjenih organizmov in s tem zagotoviti dovolj veliko ponudbo na evropskem trgu, ki je odvisen od uvoza. »Najverjetneje bodo predlog komisije podprle tako vlade držav članic Evropske unije kot evropski parlament, čeprav v parlamentu lahko pričakujemo živahno debato,« je za Reuters povedal neimenovani diplomat, ki je sodeloval v pogajanjih. 

Komisija, prehranjevalna industrija in uvozniki se strinjajo, da je določilo o dovoljeni vsebnosti gensko spremenjenih organizmov do 0,1% nujno, da bi se lahko izognili ponovitvi scenarija iz leta 2009. Takrat so v soji iz ZDA našli sledove gensko spremenjenih organizmov in nato niso dovolili uvoza v EU, posledica pa so bile motnje v ponudbi krme na trgu. »Mejna vrednost se nanaša na negotovost, s katero se soočajo uvozniki, ki na trg pošiljajo krmo s surovinami iz tretjih držav,« je v sporočilu za javnost zapisala evropska komisija. 

Okoljevarstvene skupine obtožujejo komisijo, da je podlegla lobijem in da je dokončno spremenila politiko prepovedi uvoza nedovoljenih gensko spremenjenih organizmov. Po njihovem mnenju o posledicah uživanja teh organizmov ne vemo nič, poleg tega pa niso prestali procesa ocene tveganja EU. »Popuščanje pri varnostnih predpisih pomeni tveganje za varnost ljudi in okolja,« je prepričana Mute Schimpf iz organizacije Friends of the Earth.

Meja 0,1% se nanaša le na živalsko krmo in ne na izdelke za prehrano ljudi, čeprav so trgovci in države izvoznice opozarjali, da je nepraktično in drago ločevati globalne zaloge žitaric v dve skupini, v eno za prehrano živali in drugo za prehrano ljudi. Lani je EU uvozila 51 milijard ton krme, vredne skoraj 15 milijard evrov. Približno polovica od tega je bilo gensko spremenjene soje iz semen podjetja Monsanto, ki so jo pridelali v Braziliji in Argentini. 


0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.