Aktualne novice

Znova vrtanje v globinah

dodano: 8.3.2011

ETC, Umanotera, AP, 1.3.2011

ZDA so izdale prvo dovoljenje za vrtanje v velikih morskih globinah po razlitju nafte iz vrtine British Petrolium (BP) v Mehiškem zalivu. Pristojni urad - »Bureau of Ocean Energy Management, Regulation and Enforcement« - je potrdil, da je izdal dovoljenje podjetju Noble Energy Inc., ki bo nadaljevalo delo na svoji vrtini Santiago približno 100 kilometrov jugovzgodno od mesta Venice v državi Louisiana. 

Vrtina Santiago leži na globini več kot 2.000 metrov in je globja kot vrtina BP Macondo, iz katere je iztekla nafta. Noble je pred moratorijem vrtal do globine 4.100 metrov, do nafte pa bo moral vrtati še dobrih 1600 metrov. Dovoljenje, ki so ga dobili, podjetju Noble omogoča vrtanje obvozne vrtine, kar pomeni, da bodo vrtali po drugi poti, kot je bilo prvotno začrtano. Direktor Michael Bromwich je prepričan, da je podjetje dokazalo, da je sposobno ustaviti izlivanje nafte po morebitni eksploziji, kar je bilo ključnega pomena, da so sploh dobili dovoljenje. Noble je podpisal pogodbo s podjetjem Helix Well Containment Group, ki bo poskrbelo za ustavitev izlivanja nafte, če pride do nesreče.

Vrtanje se bo nadaljevalo skoraj leto dni po najhujšem razlitju nafte v zgodovini ZDA. Junija lani je vlada ZDA uveljavila moratorij za vrtanje v globinah, večjih od 170 metrov. Moratorij so odpravili oktobra, od tedaj pa ni bilo izdano nobeno dovoljenje, vse dokler pritisk naftne industrije ni postal prevelik. To se je zgodilo konec februarja, ko je sodček nafte presegel ceno 100 dolarjev, plin pa je bil najdražji v zadnjih dveh letih in pol. Okoljevarstvene skupine od ZDA zahtevajo, naj ustavijo izdajanje nadaljnjih dovoljenj za vrtanje in prisilijo naftne družbe, naj izvedejo študije o vplivu podvodnega vrtanja na morski habitat.Ključne besede:
nafta, razlitje nafte, vrtine, okoljevarstveniki, študije, habitat

 

Sorodne novice:

0,015625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: