Aktualne novice

Znova vrtanje v globinah

dodano: 8.3.2011

ETC, Umanotera, AP, 1.3.2011

ZDA so izdale prvo dovoljenje za vrtanje v velikih morskih globinah po razlitju nafte iz vrtine British Petrolium (BP) v Mehiškem zalivu. Pristojni urad - »Bureau of Ocean Energy Management, Regulation and Enforcement« - je potrdil, da je izdal dovoljenje podjetju Noble Energy Inc., ki bo nadaljevalo delo na svoji vrtini Santiago približno 100 kilometrov jugovzgodno od mesta Venice v državi Louisiana. 

Vrtina Santiago leži na globini več kot 2.000 metrov in je globja kot vrtina BP Macondo, iz katere je iztekla nafta. Noble je pred moratorijem vrtal do globine 4.100 metrov, do nafte pa bo moral vrtati še dobrih 1600 metrov. Dovoljenje, ki so ga dobili, podjetju Noble omogoča vrtanje obvozne vrtine, kar pomeni, da bodo vrtali po drugi poti, kot je bilo prvotno začrtano. Direktor Michael Bromwich je prepričan, da je podjetje dokazalo, da je sposobno ustaviti izlivanje nafte po morebitni eksploziji, kar je bilo ključnega pomena, da so sploh dobili dovoljenje. Noble je podpisal pogodbo s podjetjem Helix Well Containment Group, ki bo poskrbelo za ustavitev izlivanja nafte, če pride do nesreče.

Vrtanje se bo nadaljevalo skoraj leto dni po najhujšem razlitju nafte v zgodovini ZDA. Junija lani je vlada ZDA uveljavila moratorij za vrtanje v globinah, večjih od 170 metrov. Moratorij so odpravili oktobra, od tedaj pa ni bilo izdano nobeno dovoljenje, vse dokler pritisk naftne industrije ni postal prevelik. To se je zgodilo konec februarja, ko je sodček nafte presegel ceno 100 dolarjev, plin pa je bil najdražji v zadnjih dveh letih in pol. Okoljevarstvene skupine od ZDA zahtevajo, naj ustavijo izdajanje nadaljnjih dovoljenj za vrtanje in prisilijo naftne družbe, naj izvedejo študije o vplivu podvodnega vrtanja na morski habitat.Ključne besede:
nafta, razlitje nafte, vrtine, okoljevarstveniki, študije, habitat

 

Sorodne novice:

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.