Aktualne novice

Rezultati izbora Sončne osebnosti

dodano: 10.3.2011

marčevske novice Skupaj za zdravje človeka in narave

Izbor Sončne osebnosti oz. skupine poteka že od leta 2003, ko smo v Ljubljani prvič izbrali najbolj pozitivno osebnost leta. Iz leta v leto se je prireditev širila in Sloveniji postajala vedno bolj prepoznavna in domača. Namen prireditve je prepoznati in krepiti dobra dejanja, pozitivno naravnanost in duh sodelovanja. Veseli nas, da je tega v našem okolju vse več, kar je razvidno tudi iz števila nominirancev. 

To leto je bilo rekordno, saj je bilo za Sončno osebnost leta 2010 nominiranih 27 posameznikov oz. skupin. Nominirancev za Sončno knjigo leta 2010 je bilo 19. Glasovanje je potekalo od 29. 12. 2010 do 25. 1. 2011 na spletni strani www.soncnaosebnost.si. Sončno osebnost oz. skupino in Sončno knjigo leta 2010 smo izbrali tako, da smo sešteli glasove bralcev in glasove strokovne komisije, sestavljene iz uredništev revij Pozitivke.net, Svet-je-lep.com, Karma Plus, Skupaj za zdravje človeka in narave in Vive. Svečana podelitev je potekala v četrtek, 10. 2. 2011 ob 19. uri v prostorih ZRC Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Prireditev je bila krasna priložnost, da na enem mestu spregovori veliko ljudi, ki jih druži pozitivni duh iskanja in udejanjanja rešitev. Večinoma osamljeni Don Kihoti, so imeli priložnost spoznati, da sploh niso osamljeni. 

Kljub resnično nemerljivim dosežkom velikega števila skupin in posameznikov, bo leto 2010 ostalo zaznamovano z največjo okoljsko akcijo v naši zgodovini, ko je 270.000 ljudi čistilo in v precejšnji meri očistilo Slovenijo v enem dnevu. Akcija je tako po svojem obsegu kot po kakovosti organizacije, sodelovanja in koordinacije vseh pripravljalnih aktivnosti vzor tega, kaj zmoremo, ko stopimo skupaj. Zato je priznanje Sončne skupine leta 2010 šlo v roke Ekologov brez meja. 

Med knjigami, ki so zaznamovale leto 2010, pa je prevladalo mnenje, da si neutrudno prizadevanje Toma Križnarja za pravičnost in ozaveščanje javnosti o dogajanju v Darfurju, zapisano v knjigi Nafta in voda, zasluži naziv Sončne knjige leta 2010.  

Častno priznanje strokovne žirije za življenjsko delo je prejel Vili Poznik, izjemen inovator iz Celja, ki se pri svojih 78 letih lahko pohvali z izrednimi dosežki, ki služijo človeku in okolju. Vili Poznik je za svoje številne inovacije, od katerih je nekatere tudi patentiral, prejel več mednarodnih nagrad.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: