Aktualne novice

V jezero Ontario izteklo tisoče litrov radioaktivne vode

dodano: 23.3.2011

Toronto, 17.03.2011, 11:29 | STA

Medtem ko so oči mednarodne skupnosti uprte v jedrske težave na Japonskem, je v Kanadi iz nuklearke Pickering v jezero Ontario izteklo na desettisoče litrov radioaktivne vode. Oblasti sicer mirijo, da je tveganje za okolje in zdravje 'zanemarljivo'.

V kanadski jedrski elektrarni Pickering se je zgodila nesreča, zaradi katere je v jezero Ontario izteklo 73.000 litrov radioaktivne vode.  Podjetje Ontario Power, ki upravlja elektrarno, zagotavlja, da je šlo za manjši incident z zanemarljivim vplivom na okolje in brez posledic za zdravje ljudi. Tudi kanadska agencija za jedrsko varnost je zagotovila, da je tveganje za okolje in zdravje ljudi "zanemarljivo".

Iz podjetja Ontario Power, ki je v lasti province Ontario, so še sporočili, da je radioaktivna voda iztekla zaradi pokvarjenega tesnila na črpalki, tok vode pa so ustavili takoj, ko so odkrili napako.

Kanada ima sicer pet jedrskih elektrarn, nuklearka Pickering pa se nahaja 35 kilometrov vzhodno od največjega kanadskega mesta Toronto.     << Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.