Aktualne novice

»Odgovorna« soja: zavajanje potrošnikov

dodano: 28.3.2011

Supermarketi in industrija hrane vas želijo prepričati, da so njihovi izdelki dobri za vas, naravo in okolje. A ne pustite se zavajati. Skoraj vsi konvencionalni mesni, jajčni in mlečni izdelki, ki so na voljo v trgovinah, izvirajo od živali, ki so jih hranili z gensko spremenjeno sojo. To je zelo pomembno vedeti, ko kupujemo tovrstne izdelke, a kljub temu teh podatkov ne boste našli označenih na embalaži. Še slabše, očitno se bo takšna soja v bližnji prihodnosti imenovala »odgovorna«. 

Oznako je razvila Okrogla miza o odgovorni soji (Round Table on Responsible Soy – RTRS), združenje, ki sestoji večinoma iz podjetij z zelo močnim interesom širjenja industrije soje. Člani so tako iz vrst proizvajalcev soje in trgovcev z žiti, kot s področij biotehnike, pesticidov, živalske prehrane in nafte. Vključeni so med drugim: BP, Shell, Cargill, Bayer, Syngenta in Monsanto. Celo nekaj NVO (nevladnih organizacij) je v upravi – med najbolj opaznimi tudi World Wildlife Fund (WWF).

Načrti združenja ne bodo zmanjšali množične uporabe pesticidov, ki zastrupljajo ljudi in okolje v Južni Ameriki. Ne bodo ustavili bojev za zemljo. Niti ne bodo ustavili krčenja gozdov. In prav gotovo ne bodo zmanjšali uvažanja soje. Ustvarili pa bodo »zeleno« znamko za gensko spremenjene rastline in tako bo prvič v zgodovini GSO, ustvarjen za škropljenje z velikimi količinami pesticidov, dobil oznako »odgovoren«. Zato so začele okoljske in socialne organizacije po svetu pošiljati supermarketom in prehranskim korporacijam pisma, v katerih jih pozivajo, naj ne zavajajo kupcev: 

»Mi, Friends of the Earth International, The Global Forest Coalition, Rettet den Regenwald (Rainforest Rescue), European Coordination Via Campesina, Food and Water Europe in še veliko drugih odločno nasprotujemo načrtom RTRS, da bi poskušali prikazati GS sojo kot zeleno rešitev. Zmanjšati želimo odvisnost Evrope od uvožene soje in zato pozivamo k radikalnim spremembam v načinu proizvodnje hrane.«

Navedenim organizacijam lahko tudi sami pomagate tako, da poveste trgovcem vaše nestrinjanje z zavajajočimi oznakami. Podpišete lahko tudi obrazec na spodnji povezavi in vaše sporočilo bo poslano supermarketom in prehranskim korporacijam po vsej Evropi. 

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.