Aktualne novice

»Odgovorna« soja: zavajanje potrošnikov

dodano: 28.3.2011

Supermarketi in industrija hrane vas želijo prepričati, da so njihovi izdelki dobri za vas, naravo in okolje. A ne pustite se zavajati. Skoraj vsi konvencionalni mesni, jajčni in mlečni izdelki, ki so na voljo v trgovinah, izvirajo od živali, ki so jih hranili z gensko spremenjeno sojo. To je zelo pomembno vedeti, ko kupujemo tovrstne izdelke, a kljub temu teh podatkov ne boste našli označenih na embalaži. Še slabše, očitno se bo takšna soja v bližnji prihodnosti imenovala »odgovorna«. 

Oznako je razvila Okrogla miza o odgovorni soji (Round Table on Responsible Soy – RTRS), združenje, ki sestoji večinoma iz podjetij z zelo močnim interesom širjenja industrije soje. Člani so tako iz vrst proizvajalcev soje in trgovcev z žiti, kot s področij biotehnike, pesticidov, živalske prehrane in nafte. Vključeni so med drugim: BP, Shell, Cargill, Bayer, Syngenta in Monsanto. Celo nekaj NVO (nevladnih organizacij) je v upravi – med najbolj opaznimi tudi World Wildlife Fund (WWF).

Načrti združenja ne bodo zmanjšali množične uporabe pesticidov, ki zastrupljajo ljudi in okolje v Južni Ameriki. Ne bodo ustavili bojev za zemljo. Niti ne bodo ustavili krčenja gozdov. In prav gotovo ne bodo zmanjšali uvažanja soje. Ustvarili pa bodo »zeleno« znamko za gensko spremenjene rastline in tako bo prvič v zgodovini GSO, ustvarjen za škropljenje z velikimi količinami pesticidov, dobil oznako »odgovoren«. Zato so začele okoljske in socialne organizacije po svetu pošiljati supermarketom in prehranskim korporacijam pisma, v katerih jih pozivajo, naj ne zavajajo kupcev: 

»Mi, Friends of the Earth International, The Global Forest Coalition, Rettet den Regenwald (Rainforest Rescue), European Coordination Via Campesina, Food and Water Europe in še veliko drugih odločno nasprotujemo načrtom RTRS, da bi poskušali prikazati GS sojo kot zeleno rešitev. Zmanjšati želimo odvisnost Evrope od uvožene soje in zato pozivamo k radikalnim spremembam v načinu proizvodnje hrane.«

Navedenim organizacijam lahko tudi sami pomagate tako, da poveste trgovcem vaše nestrinjanje z zavajajočimi oznakami. Podpišete lahko tudi obrazec na spodnji povezavi in vaše sporočilo bo poslano supermarketom in prehranskim korporacijam po vsej Evropi. 

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: