Aktualne novice

Premika se!

dodano: 14.4.2011

aprilske novice Skupaj za zdravje človeka in narave

Na sončni strani Alp smo lahko dolge mesece spremljali dve »bitki« lokalnih prebivalcev z Agencijo RS za okolje (ARSO). V Zasavju so aktivisti društva Eko krog vztrajno opozarjali na onesnaževanje njihovega zraka, ki ga je povzročalo podjetje Lafarge Cement, ARSO pa je kljub temu podjetju izdal okoljevarstveno dovoljenje. Na drugi strani so se na Notranjskem upirali postavitvi vetrne elektrarne na Volovji rebri, pri čemer so bili najglasnejši člani Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS). Tudi v tem primeru je ARSO kljub njihovim strokovnim argumentom izdal dovoljenje za postavitev vetrnic. 

V medijih in javnosti so se vnemali spopadi, kdo ima prav in kdo ne, kaj je res in kaj ne, kakšni so interesi ene in druge strani ipd., vsi skupaj pa smo se zavedali, da je nekaj hudo narobe in da je potreben odločen rez. In dočakali smo ga! 

V obeh primerih je v spor poseglo sodišče in v prejšnjem mesecu razveljavilo okoljevarstvena dovoljenja, ki jih je izdal ARSO. Sicer smo v Sloveniji že navajeni, da lahko imajo zmage tudi trpek priokus, ko se pokaže še kakšen nepričakovan stranski učinek, a kljub temu smo vsaj zaenkrat lahko veseli, da je država končno pokazala nekoliko odločnosti pri upoštevanju pravic in interesov svojih državljanov. In z vsem srcem upamo, da bo imel ta pozitivni premik še veliko nadaljevanj. 

1,513672E-02<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: