Aktualne novice

Potrošniki in okolju prijazna zelenjava

dodano: 17.4.2011

ETC. 452, 12.4.2011

Švicarska študija je primerjala percepcijo potrošnikov o okolju prijazni zelenjavi v primerjavi z znanstvenimi dognanji o resničnem okoljskem vplivu zelenjave. Študija je razkrila, da večina porabnikov kot glavna kriterija za okoljsko prijaznost navaja način pridelave (ekološka pridelava) in transport (razdalja od mesta pridelave do potrošnika). V skladu s prejšnjimi raziskavami je velik vpliv na oceno o okoljski prijaznosti zelenjave imelo poreklo zelenjave. Domače pridelke so ocenjevali višje, izdelke iz manj razvitih držav pa za manj kakovostne in okolju manj prijazne. Potrošniki so okolju prijazne izdelke povezovali predvsem z ekološko pridelavo. To je bilo povsem pričakovano glede na to, da so ti izdelki v Švici vidno označeni, kmetje pa jih promovirajo kot zeleno alternativo.

Študija je tudi pokazala, da sedanje označevanje zelenjave ni dovolj za pravilno oceno o njeni prijaznosti do okolja. Avtorji predlagajo rešitev v obliki preproste tabele z informacijami, podobno kot pri drugih živilih, pri katerih tabela označuje prehranske vrednosti. Sistem označevanja bo najverjetneje treba uvesti z zakonodajo, saj je malo verjetno, da bi kmetje in prodajalci zelenjavo prostovoljno označevali kot okolju škodljivo, pravijo avtorji študije.  Ker je okoljska prijaznost zelenjave odvisna tudi od letnega časa, v katerem je bila pridelana, bi morali potrošnike tudi informirati o tem, zakaj se ta lastnost zelenjave skozi leto spreminja, opozarjajo. V prihodnjih kampanjah bi morali poudarjati ekološke prednosti doma pridelane sezonske zelenjave in izogibanje zelenjavi, ki je bila prepeljana z letali, pridelana v ogrevanih rastlinjakih ali pa zamrznjena, četudi je označena kot ekološka, še poudarjajo avtorji študije. << Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.