Aktualne novice

Skupnost Awramba, žarek upanja

dodano: 18.4.2011

http://www.share-international.net

Etiopija je ena najrevnejših držav na svetu, a navkljub revščini njene zgledne skupnosti zagotavljajo upanje. Na severu države je izjemna, napredno misleča skupnost, kjer velja enakost za vse ter občutek za povezano urejenost skupnosti.

Zumra Nuru je ustanovitelj in vodja skupnosti Awramba, ki se nahaja približno 635 kilometrov severozahodno od Adis Abebe, v regiji Amhara, ki leži med regijama Bahir Dar in Gonder. Skupnost ima 403 člane v 109 gospodinjstvih in ima štiri temeljna družbena pravila: enakost med spoloma; pravice otrok; načelo pomagati manj uspešnim, bolnim in starim ter načelo odvračanja nepoštenosti, laži, umorov in kraj. Skupnost verjame predvsem v poštenost in spoštovanje ter ljubezen do vseh ljudi. Otroci in ženske so spoštovani in uživajo popolno enakopravnost z moškimi.

Pri starosti štirih let je Zumra spoznal, da ni prav, da njegova mati gara, da jo njegov oče zlorablja in da so kristjani ter muslimani razdeljeni zaradi verskih razlik. Leta 1964 je sanjal, da mora ustanoviti takšno edinstveno skupnost. Sprva v tradicionalni, patriarhalni in globoko verni etiopski družbi njegovih idej niso najbolje sprejeli. Trideset let je potoval od mesta do mesta in iskal prostor za ustanovitev skupnosti v skladu s svojo vizijo. Leta 1993 je ustanovil skupnost Awramba.

"Vsakogar, ki vprašam, mi odgovori, da ima človeštvo skupen izvor – nekateri pravijo, da sta začetnika Adam in Eva, drugi pravijo, da sta Adem in Hawa," pravi Zumra. "Zavrgel sem takšno razmišljanje, ki ustvarja razlike med ljudmi in odločil sem se vzpostaviti vizijo nebes, kjer je prostor za vsakogar."

"Poleg zgoraj omenjenih razlogov, ki povzročajo razlike, sem vedno sanjal, da bi videl dan in kraj na svetu, kjer bodo ženske kot je bila moja mama razbremenjene večine družinskega dela. Moja vizija je videti družbo, ki ne izkorišča dela otrok in skrbi za ostarele, ki zaradi različnih razlogov niso sposobni za delo. In to se je danes v Awrambi uresničilo," pravi Zumra.

Posebnost te skupnosti je, da nihče od njenih članov ne pripada nobeni uradni veroizpovedi. V skupnosti ni nobene cerkve ali templja. Preprosto verjamejo, da je eno višje bitje, ki omogoča življenje na Zemlji. Ko Zumro, ki je nepismen, sprašujejo o etnični ali verski pripadnosti, preprosto odgovori:
"Mi pripadamo vsaki etnični skupini; ne eni ali drugi; konec koncev smo vsi bitja enega boga (kakorkoli ga že imeujete), imamo le enega očeta. Kako lahko izberemo enega, ko pa lahko imamo vse?" Poudarek je na vsakodnevnem načinu življenja ljudi in ne na njihovi verski pripadnosti.
Awramba (ali Awra Amba, kar pomeni vrh hriba) ima svojo šolo, dom za nego starejših in invalidnih, otroški vrtec, obrtniško delavnico za izdelavo oblačil, mlin in posestvo, ki zagotavlja hrano za skupnost. Tkanje je ena glavnih dejavnosti v skupnosti. Na ročnih statvah izdelujejo majice, obleke, rute, prte in prevleke, ki jih prodajajo v trgovini, dobiček pa se deli v skupnosti. Središče skupnosti je čajnica. Vaščani iz soseščine prinašajo svoje žito v awrambški mlin, ker cenijo poštenost skupnosti. Izvoljeni odbori se ukvarjajo z vsakdanjimi vaškimi zadevami.

Šola, v kateri se učijo osnov branja in znanja iz matematike, se nahaja v stavbi iz blata, kjer geslo na steni poziva vse učence k poštenosti v vseh stikih s soljudmi. Šola člane skupnosti Awramba spodbuja tudi k visoki etičnosti pri delu.

Skupnost ima dom za ostarele, kjer skrbijo za starejše občane in jim zagotavljajo tri obroke dnevno, prostovoljci pa jim pomagajo pri vsakdanjih aktivnostih. Materam z majhnimi otroki je na voljo brezplačno otroško varstvo, tako da po porodu ponovno lahko opravljajo svoje naloge v skupnosti. Skupnost določi varuha, ki skrbi za majhne otroke katerih starši delajo.

Ljudje prihajajo od blizu in daleč, da lahko preučujejo delovanje skupnosti, med njimi so študentje, vladni uradniki in verski voditelji. Skupnost Awra Amba je v dokumentarnem filmu britanske medijske družbe Write This Down prikazala finska režiserka Paulina Tervo, ki jo je pritegnilo mirno in miroljubno vzdušje te podeželske vasi, kjer moški in ženske različnih narodnosti in različnega porekla delajo skupaj v edinstvena eksperimentu, katerega avtor je nepismeni kmet, ki opušča kulturne in verske norme v regiji, da bi sprejeli idejo univerzalnega bratstva.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.