Aktualne novice

Samo da ne boli!

dodano: 26.4.2011

Sanja Lončar (uvodnik majskih novic Skupaj za zdravje človeka in narave)

Ali je kaj hujšega od bolečine? Seveda! Strah pred bolečino.
 
Na Zahodu imamo popolnoma odklonilen odnos do bolečine. Izgnali smo jo iz vseh segmentov življenja. Od televizijskih oddaj, v katerih nastopajo le zdravi, lepi, zabavni … do nasvetov za malone vsako bolečino … »Ob prvem znaku vzemite xx.« 

Uveljavila se je enačba »manj bolečin = bolj kakovostno življenje«. S takšnim pristopom ni prav nič narobe, dokler je kakovost življenja zares v ospredju. Na žalost pa so se tudi na tem področju (tako kot na mnogih drugih) zadeve izrodile in pripeljale do tega, da smo pripravljeni celo na manj življenja, le da nas ne bi bolelo. Pripravljeni smo celo na več dolgoročne bolečine (duševne in fizične), le da bi utišali tisto, kar trenutno boli in opozarja.
»Vse, le da ne boli,« je postal moto Zahodnjakov. In ta se zrcali tudi na drugih področjih našega življenja. 

Bežimo od kompleksnih izkušenj, saj utegnejo biti boleče. Politiki se izogibajo bolečim temam, saj te ne prinašajo glasov volivcev. V medsebojnih odnosih smo »z rezervo«, da manj boli, ko razpadejo. Mnogi pravijo, da se tudi otrok ne splača imeti. Da prinašajo samo bolečino in odrekanje, nazadnje pa vas lahko še zapustijo. Če razmišljamo v tej smeri, se bolečini res najlažje izognemo tako, da ne živimo. Dejstvo, da imamo tako veliko samomorov, le potrjuje vse navedeno.

In če je pri porodu osrednje vprašanje večine mamic, »kako naj me ne boli«, se že otroci rojevajo z vzorcem strahu pred bolečino. Vsa naša dejanja in prizadevanja, da jim bolečino prihranimo ali jo hitro izničimo, jih le utrjujejo v tem prepričanju. Tako nas ne preseneča, da smo družba posameznikov, ki sicer dočakajo vse daljšo življenjsko dobo, vendar vsak sleherni dan preživijo v strahu pred tem, da bi morda kaj zabolelo. 

Strah pred bolečino še najbolj zrcali svojo moč v strahu pred umiranjem. Za mnoge je celo sprejemljivo ubiti svojca ali prijatelja in temu celo rečejo »smrt iz usmiljenja«, saj ga želijo rešiti trpljenja in bolečine. Mar potrebujemo še kakšen dokaz, da je strah pred bolečino postal močnejši od motiva za življenje? 

Ali je bolečina res tisto, pred čemer moramo za vsako ceno zbežati? Ali je prisotnost bolečine res odsotnost kakovosti življenja? Kaj sploh vemo o bolečinah? So vse enake? Zakaj se pojavijo? Kaj sporočajo? Kakšna darila prinašajo?

Vabljeni na sprehod v neznano in manj znano …Ključne besede:
bolečina, življenje, samomor, porod, strah, umiranje, smrt

 

Sorodne novice:

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: