Aktualne novice

Kako prepoznati pesticide?

dodano: 31.10.2007

Revija Jana, Sanja Lončar

V državah, v katerih redno spremljajo prisotnost pesticidov v živilih vseh kategorij, ugotavljajo, da se prisotnost pesticidov povečuje. Pred leti je ostanke pesticidov vseboval vsak tretji izdelek, ki ga najdemo na policah supermarketov. Danes je ta odstotek skoraj 40 %. Kako je v Sloveniji, lahko le ugibamo. Škoda je besed o tem kaj vse v državi ne funkcionira kot bi moralo. Raje se ne zanašajte na tiste »ki so za to plačani« in skrb za svoje zdravje prevzemite sami.

Nakup izdelkov iz kontrolirane ekološke pridelave je še vedno najvišja oblika varnosti. Kriterije, ki jih ta živila morajo izpolnjevati, lahko preberete na www.zazdravje.net. v rubriki »Skupaj razskiravmo«. Neodvisni testi kažejo na visoko zanesljivost teh oznak. V Evropi se, odvisno od države, zanesljivost giblje med 90 in 97 odstotki. Tudi v primerih, ko so v živilih našli ostanke pesticidov, je šlo za desetkrat manjše količine, kot je povprečje v standardnih izdelkih. Ob tem so ugotovili tudi to, da so razlog kontaminacije pogosto neustrezen prevoz, pogoji skladiščenja pri trgovcu ali neustrezna embalaža.
Ali ponudba na tržnicah ustreza tem statistikam, je težko ugibati. Če že ne morete dobiti laboratorijskega izvida, vprašajte »druge strokovnjake«, ki so sposobni ločevati naravno od tistega, kar to ni.
Moj kuža je velik ljubitelj domačih jabolk. Dovolj je, da vzamem jabolk v roke, in že bo prišel prositi za košček. Njegovo zanimanje je nekoliko manjše, če kupim ekološko pridelano jabolko, vendar jih kljub krajšem premisleku poje. Nekajkrat sem kupila jabolka iz integrirane pridelave. Prodajalka me je srčno prepričevala, da jih ne škropijo. Moj kuža se očitno s tem ne strinja. Ni bilo načina, da bi ga prepričala, naj jih preizkusi.
Na podoben način mi moj štirinožni prijatelj pomaga identificirati dober korenček, česen in sire. Na ekološko pridelane sire je dobesedno nor. Da zaužije tisto, kar se prodaja na policah trgovin, pa mora biti že zelo lačen.
Ljudje včasih niso imeli na voljo laboratorijev, a so o tem, kaj je kakovostna hrana, vedeli veliko več od nas. Skoraj vsaka žival vam bo znala pokazati, katera voda je bolj kakovostna. V dve posodi dajte vodo, ki jo želite testirati, in opazujte, kaj se bo zgodilo. Enako velja za vrsto drugih živil.
V drugi svetovni vojni so preživeli tisti, ki so znali ugotoviti, katere divje rastline in gobe so užitne. Moja tašča je takrat vse, kar je nabrala, nesla najprej kravi. Če je krava to hotela jesti, so vedeli, da je užitno. Če je požvečila in izpljunila, je bilo pogojno užitno. Če pa je zavrnila, se tega niso več dotikali.

Za ugotavljanje neoporečnosti sadja in zelenjave vam toplo priporočam, da greste namesto na tržnico kar na kmetijo. Če boste videli, da zelje, ki ga želite kupiti, raste na kilometer dolgi njivi, na trdi in grobi zemlji brez plevela in da so vse glavice enako velike in nepoškodovane – stran s te kmetije. Če boste videli veliko plevelov, rožic, različne glave in nekaj obgrizenih listov, verjemite gosenicam, da vedo, kaj je dobro.
Stisnite zemljo med prsti. Če je suha, mrtva in trda, potem verjetno uporabljajo umetna gnojila in pesticide. Tam, kjer je zemlja polna življenja, jo boste lahko obračali s prsti tudi v največji suši. Da dojamete, o čem govorim, pojdite na kakšno biodinamično kmetijo.
Če kupujete mlečne izdelke, potem poglejte, kako se živali odzivajo na lastnika. Če veselo pridejo, ko ga zagledajo, potem veste, da z njimi ravna ljubeče. Če se stiskajo v kotu in se ga bojijo, potem so v stresu in je takšno tudi njihovo mleko. Vprašajte kako je njihovim kokošim ali ovčkam ime. Če živali ne razlikujejo med seboj in so za lastnika le številka, potem jih tako tudi gojijo in hranijo.
Kmalu boste ugotovili, da sploh ne potrebujete kemičnih testov, da bi lahko ločili hrano, pridelano z ljubeznijo in spoštovanjem do narave, od tiste, ki je gojena le zaradi dobička.

Slovenija ima v eko kontroli več kot 2000 kmetij. To pomeni, da vam je eko kmetija mogoče bližja od prve eko tržnice. Veliko kmetov bo z veseljem zasejalo vse tisto, kar potrebujete. Tega trenutno ne počnejo, ker nimajo časa, da bi se ukvarjali še s prodajo po tržnicah, odprodaja po žaljivo nizkih cenah, ki jih pričakujejo veletrgovci, pa jih ne zanima.
Tisti, ki nimate velike shrambe, se lahko dogovorite, da  vam vašo zalogo shranijo in jo hodite iskat po potrebi. Če ste pripravljeni zavihati rokave in občasno pomagati, bo vse še cenejše. Vaši otroci bodo na kmetiji uživali bolj kot v multikinu ali v zabaviščnih parkih, pa še veliko koristnega se bodo naučili.

Seznam vseh eko kmetij najdete na naslovu:
http://www.eko-kmetije.info/iskanje.asp
Zveza eko kmetov objavlja seznam kmetov z blagovno znamko BIODAR. Najdete ga na naslovu:
http://www.zveza-ekokmet.si/i
Ne tej strani imajo tudi odlično predstavitev ekoloških turističnih kmetij.
Če nimate dostopa do interneta, lahko za informacije o eko kmetijah pokličete:
Inštitut za kontrolo in certifikacijo v kmetijstvu in gozdarstvu, MB, na tel.: 02 228 4941
Bureau Veritas na tel.: 01 475 76 61
IKC na tel.: 02  250 58 49<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: