Aktualne novice

Količina pridelkov zaradi podnebnih sprememb že manjša

dodano: 12.5.2011

ETC, Umanotera, Nature, 5.5.2011

Kmetje so v zadnjih letih pridelali manj hrane, kot bi je brez vpliva podnebnih sprememb, je pokazala nova študija, objavljena v reviji Science. Globalna proizvodnja koruze je po ocenah študije za približno 3,8 odstotke manjša, kot bi bila, če se podnebje ne bi segrevalo. To pomeni toliko pridelka koruze, kot ga na trg pošlje Mehika. Rezultati raziskave so pomenili presenečenje: »Do zdaj sem verjel, da do 20. ali 30. let tega stoletja ne bo mogoče zaznati razlik v pridelku zaradi podnebnih sprememb,« je povedal Gerald Nelson, kmetijski ekonomist z »International Food Policy Research Institute« v Washingtonu.

Avtorji raziskave so na modelih prikazali, kakšen učinek so imele temperature in padavine na proizvodnjo hrane med letoma 1980 in 2008. Spremembe v temperaturi imajo po izsledkih raziskave veliko večje učinke na pridelke kot količina padavin. Analiza je pokazala, da so podnebne spremembe zmanjšale pridelek žitaric za 2,5 odstotka, proizvodnjo riža in soje pa so povečale. Podnebne spremembe naj bi v zadnjih 30 letih tudi povišale cene prehranskih izdelkov za 6,4 odstotke.

Ugotovitev študije, da dvig temperature za stopinjo pomeni za pet odstotkov manjši pridelek, je podobna kot v predhodnih študijah, toda zaključki avtorjev najnovejše raziskave so povsem različni od prejšnjih del.

Študija, ki jo leta 1994 objavila revija Nature, je ugotavljala, da bo gnojilni učinek večje količine ogljikovega dioksida v atmosferi izničil negativen učinek zvišanja temperatur na zmernih zemljepisnih širinah, a tega za zdaj ni opaziti, opozarja eden avtorjev nove študije David Lobell in Univerze Stanford. Študija iz leta 1994 tudi predvideva, da bo dvig temperatur bolj prizadel države globalnega juga, saj razvitejše države ležijo v hladnejših področjih in naj bi z ogrevanjem celo pridobile. A Lovell skupaj s sodelavci tudi tega ni mogel potrditi.

6,640625E-02<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.