Aktualne novice

Evropejci se ne zavedamo, koliko hrane zavržemo

dodano: 19.5.2011

ETC, Umanotera, STA, 28.3.2011

Slovenci in drugi Evropejci se ne zavedajo, koliko odpadkov proizvedejo in koliko hrane zavržejo, ugotavlja prejšnji teden objavljena Eurobarometrova raziskava. Ugotovitve raziskave so namreč v izrazitem nasprotju s statistiko, ki kaže, da povprečni Evropejec proizvede pol tone odpadkov na leto in zavrže četrtino kupljene hrane.

Več kot polovica Slovencev in skoraj 60 odstotkov Evropejcev meni, da ne proizvedejo preveč odpadkov. V kar 21 od 27 državah EU je večina vprašanih trdila, da njihova gospodinjstva ne proizvedejo preveč odpadkov. Največ jih je tako menilo v v Romuniji (75 odstotkov), Bolgariji (74 odstotkov) in Latviji (73 odstotkov). 

Poleg tega je 11 odstotkov vprašanih - 14 odstotkov Slovencev - izjavilo, da ne odvržejo nobenih kupljenih živil. Približno 70 odstotkov - 73 odstotkov Slovencev - pa je ocenilo, da odvržejo 15 odstotkov ali manj kupljene hrane, medtem ko statistika kaže, da Evropejci v povprečju zavržejo četrtino kupljene hrane.

Večina vprašanih Evropejcev se je strinjala, da bi potrebovali boljše storitve zbiranja odpadkov, 80 odstotkov pa jih je dejalo, da okoljski vidiki proizvoda, na primer možnost njegove vnovične uporabe ali recikliranja, pomembno vplivajo na njihove odločitve pri nakupu.

Evropski komisar za okolje Janez Potočnik je ob tem dejal, da raziskava kaže, da se večina Evropejcev ne zaveda, koliko odpadkov proizvajamo. "Če odpadkov ne moremo preprečiti, jih moramo uporabiti kot dragocen vir. Večino naših odpadkov lahko ponovno uporabimo ali recikliramo - od hrane in vrtnih odpadkov do starih mobilnih telefonov," je poudaril komisar. Ob tem je še izpostavil, da lahko z učinkovito uporabo virov tudi privarčujemo. "Z zmanjševanjem odpadkov v hrani lahko na primer gospodinjstva v EU privarčujejo okoli 500 evrov na leto," je poudaril Potočnik.Ključne besede:
hrana, odpadek, recikliranje, gospodinjstvo

 

Sorodne novice:

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.