Aktualne novice

Evropejci se ne zavedamo, koliko hrane zavržemo

dodano: 19.5.2011

ETC, Umanotera, STA, 28.3.2011

Slovenci in drugi Evropejci se ne zavedajo, koliko odpadkov proizvedejo in koliko hrane zavržejo, ugotavlja prejšnji teden objavljena Eurobarometrova raziskava. Ugotovitve raziskave so namreč v izrazitem nasprotju s statistiko, ki kaže, da povprečni Evropejec proizvede pol tone odpadkov na leto in zavrže četrtino kupljene hrane.

Več kot polovica Slovencev in skoraj 60 odstotkov Evropejcev meni, da ne proizvedejo preveč odpadkov. V kar 21 od 27 državah EU je večina vprašanih trdila, da njihova gospodinjstva ne proizvedejo preveč odpadkov. Največ jih je tako menilo v v Romuniji (75 odstotkov), Bolgariji (74 odstotkov) in Latviji (73 odstotkov). 

Poleg tega je 11 odstotkov vprašanih - 14 odstotkov Slovencev - izjavilo, da ne odvržejo nobenih kupljenih živil. Približno 70 odstotkov - 73 odstotkov Slovencev - pa je ocenilo, da odvržejo 15 odstotkov ali manj kupljene hrane, medtem ko statistika kaže, da Evropejci v povprečju zavržejo četrtino kupljene hrane.

Večina vprašanih Evropejcev se je strinjala, da bi potrebovali boljše storitve zbiranja odpadkov, 80 odstotkov pa jih je dejalo, da okoljski vidiki proizvoda, na primer možnost njegove vnovične uporabe ali recikliranja, pomembno vplivajo na njihove odločitve pri nakupu.

Evropski komisar za okolje Janez Potočnik je ob tem dejal, da raziskava kaže, da se večina Evropejcev ne zaveda, koliko odpadkov proizvajamo. "Če odpadkov ne moremo preprečiti, jih moramo uporabiti kot dragocen vir. Večino naših odpadkov lahko ponovno uporabimo ali recikliramo - od hrane in vrtnih odpadkov do starih mobilnih telefonov," je poudaril komisar. Ob tem je še izpostavil, da lahko z učinkovito uporabo virov tudi privarčujemo. "Z zmanjševanjem odpadkov v hrani lahko na primer gospodinjstva v EU privarčujejo okoli 500 evrov na leto," je poudaril Potočnik.Ključne besede:
hrana, odpadek, recikliranje, gospodinjstvo

 

Sorodne novice:

1,660156E-02<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: