Aktualne novice

Dokumentarec o eksperimentih z GSO na Havajih

dodano: 9.11.2007

Havaji, 50. država Združenih držav Amerike niso samo priljubljen počitniški cilj. Veriga otokov v Pacifiku se je razvila v nekaj letih v največje poskusno področje za gensko manipulirane rastline. Medtem ko so se raziskovalni inštituti  specializirali na optimiranje tropskih sadežev, testirajo tu veliki agrarni in biotech – koncerni nova GSO živila za svetovni trg. Na prostem so opravili že več kot 4000 poizkusov s transgenimi rastlinami kot koruza in soja. Mnogi znanstveniki, politiki in zastopniki industrije nezlomljeno verjamejo v fantastične možnosti te tehnologije bodočnosti. Počasi pa se oblikuje tudi upor.

Dokumentarec spremlja znanstvenike, ki gensko tehnično spremenjene rastline preizkušajo in kaže tajna poskusna polja, na katerih preizkušajo nove gensko tehnično spremenjene rastline. Razen tega predstavlja kmete in kritične znanstvenike, ki se čutijo z razvojem na Havajih ogroženi.

Šele ko je aprila 2006 postalo jasno, da so tudi TARO, mistično rastlino domorodcev gensko tehnično spremenili in patentirali, se je iz upora posameznih aktivistov razvilo gibanje. Na protestnem pohodu proti patentiranju TARO rastline je šlo stotine demonstrantov skozi ulice Honoluluja do Campusa Havajske univerze. Da imajo osebe ali firme v lasti rastlino, ki je doslej pripadala vsem in da jo lahko tržijo, razumejo kot napad na havajsko kulturo.

Dokumentarec predoča, da so na Havajih na razpolago vrednote, ki so jih domorodci oblikovali v toku stoletij. Sedaj se nove gensko spremenjene rastline mešajo z domačimi vrstami in se širijo na vse strani. Razvoj Havajev v laboratorij na prostem za biotech – industrijo je tudi poizkus za svet. Če bodo izgubili prebivalci Havajev, utegnejo veliko izgubiti tudi vsi ljudje.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.