Aktualne novice

Kako se izogniti globalni prehranski krizi?

dodano: 13.6.2011

ETC, Umanotera, Business Green, 31.5.20011

Cene hrane se bodo v naslednjih dveh desetletjih več kot podvojile, razvoj človeštva pa bo ogrožen, če se z globalnim sodelovanjem ne bomo zoperstavili podnebnim spremembam, spodleteli politiki pridelave biogoriv in padcu količine kmetijskih pridelkov. Do te ugotovitve je prišlo poročilo »Growing a Better Future«, ki so ga znanstveniki pripravili pod okriljem Oxfama.

Svetovne cene hrane so rekordne vrednosti dosegle že na začetku letošnjega leta, ko je Svetovna banka sporočila, da so cene v nemirnih predelih bližnjega vzhoda za 36 odstotkov višje kot običajno. Poročilo za ključne pridelke, kot je koruza, v prihodnosti predvideva zvišanje cene za 120 do 180 odstotkov, več kot polovico podražitev bodo povzročile podnebne spremembe. Največja grožnja preti najrevnejšim prebivalcem, ki 80 odstotkov svojih dohodkov porabijo za hrano.

Poročilo svari, da vse večje zahteve po hrani obremenjujejo proizvodnjo, situacijo pa še poslabšujejo izginjajoči naravni viri, podnebne spremembe in zmanjšana učinkovitost kmetijstva. Oxfam predvideva, da se bo povpraševanje po hrani do leta 2050 povečalo za 70 odstotkov. A hkrati se je povprečna rast pridelkov od leta 1990 več kot prepolovila, v naslednjem desetletju pa se bo še zmanjševala. »Drvimo proti krizi, ki bi se ji lahko izognili. Eden od sedmih ljudi na svetu je vsak dan lačen, čeprav je svet sposoben prehraniti vse,« je povedala izvršna direktorica Oxfama Barbara Stocking.

Velik problem predstavlja pridelava biogoriv, ki porabi kar 15 odstotkov svetovnega pridelka koruze. Strokovnjaki so še izračunali, da bi pridelek, ki ga potrebujemo za posodo goriva večjega avtomobila, zadostoval za prehrano enega človeka za celo leto.

Oxfam je svetovne voditelje pozval, naj globalni prehranski sklad, o katerem so se dogovorili v Cancunu, vzpostavijo že do naslednjih podnebnih pogajanj letos v Durbanu.
Ključne besede:
cena hrane, biogoriva, koruza, učinkovitost kmetijstva, gorivo

 

Sorodne novice:

0,015625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.