Aktualne novice

Barbie, uničevalka gozdov

dodano: 14.6.2011

ETC, Umanotera, STA, Greenpeace, 8.6.2011

Greenpeace je sprožil kampanjo, uperjeno proti nekaterim največjim svetovnim izdelovalcem igrač – Mattel, Lego, Disney in Hasbro. Greenpeaceove preiskave so namreč pokazale, da za izdelavo škatel, v katerih prodajajo lutke Barbie, Mattel uporablja les iz indonezijskih deževnih gozdov. Mattel in druga podjetja za izdelavo igrač za prodajo svojih izdelkov uporabljajo škatle, ki jih proizvaja družba Asia Pulp and Paper (APP). APP pa je del indonezijskega konglomerata Sinar Mas, ki ga okoljevarstveniki obtožujejo, da je odgovoren za velik del obsežnega krčenja gozdov v državi.

Aktivisti Greenpeacea, oblečeni v Barbiejinega spremljevalca Kena, so se prejšnji teden zbrali okoli sedeža družbe Mattel v Los Angelesu in razkrili velikanski transparent, na katerem je Ken sporočal: »Barbie: med nama je konec. Ne maram deklet, ki podpirajo krčenje gozdov.« »Zaradi Barbie se krčijo deževni gozdovi, močno ogrožene divje živali, kot so denimo tigri, pa so zato vedno bliže izumrtju,« je povedal Bustar Maitar, vodja Greenpeaceove kampanje za zaščito indonezijskih gozdov.

V Indoneziji so sicer zabeležili eno najhitrejših stopenj uničevanja gozdov na svetu. Po ocenah tamkajšnje vlade naj bi bilo vsako leto uničenih več kot milijon hektarov deževnih gozdov, so še sporočili iz Greenpeacea.

0,859375<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.