Aktualne novice

Barbie, uničevalka gozdov

dodano: 14.6.2011

ETC, Umanotera, STA, Greenpeace, 8.6.2011

Greenpeace je sprožil kampanjo, uperjeno proti nekaterim največjim svetovnim izdelovalcem igrač – Mattel, Lego, Disney in Hasbro. Greenpeaceove preiskave so namreč pokazale, da za izdelavo škatel, v katerih prodajajo lutke Barbie, Mattel uporablja les iz indonezijskih deževnih gozdov. Mattel in druga podjetja za izdelavo igrač za prodajo svojih izdelkov uporabljajo škatle, ki jih proizvaja družba Asia Pulp and Paper (APP). APP pa je del indonezijskega konglomerata Sinar Mas, ki ga okoljevarstveniki obtožujejo, da je odgovoren za velik del obsežnega krčenja gozdov v državi.

Aktivisti Greenpeacea, oblečeni v Barbiejinega spremljevalca Kena, so se prejšnji teden zbrali okoli sedeža družbe Mattel v Los Angelesu in razkrili velikanski transparent, na katerem je Ken sporočal: »Barbie: med nama je konec. Ne maram deklet, ki podpirajo krčenje gozdov.« »Zaradi Barbie se krčijo deževni gozdovi, močno ogrožene divje živali, kot so denimo tigri, pa so zato vedno bliže izumrtju,« je povedal Bustar Maitar, vodja Greenpeaceove kampanje za zaščito indonezijskih gozdov.

V Indoneziji so sicer zabeležili eno najhitrejših stopenj uničevanja gozdov na svetu. Po ocenah tamkajšnje vlade naj bi bilo vsako leto uničenih več kot milijon hektarov deževnih gozdov, so še sporočili iz Greenpeacea.

0,015625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: