Aktualne novice

Itailjani odločno proti jedrski energiji

dodano: 21.6.2011

ETC, Umanotera, STA, Business Green, 13.6.2011

Italijanski volivci so na dvodnevnem referendumu odločno zavrnili načrte vlade premiera Silvia Berlusconija o vnovični uporabi jedrske energije. Kar 94 odstotkov volivcev je namreč glasovalo proti zakonu, po katerem bi del elektrike znova pridobivali iz jedrskih elektrarn. Italijani so v zadnjih 24 letih drugič odločali o uporabi jedrske energije. Leta 1987 so po nesreči v Černobilu glasovali za odpoved jedrski energiji, tokrat so odločali za ali proti gradnji novih jedrskih elektrarn.

Referendum o jedrski energiji je potekal na zahtevo nasprotnikov jedrskega programa, ki želijo popolno prepoved gradnje jedrskih elektrarn. Berlusconijeva vlada je namreč pred dvema letoma napovedala, da namerava znova začeti z gradnjo jedrskih elektrarn, po jedrski nesreči v Fukušimi pa je te načrte začasno zamrznila, s čimer je po mnenju nekaterih želela preprečiti referendum opozicije in nasprotnikov jedrske energije. Nasprotovanje jedrski energiji se je, podobno kot drugod po Evropi, tudi v Italiji močno okrepilo po nesreči v Fukušimi, kar je volivce verjetno še dodatno spodbudilo k visoki udeležbi. Vlada je sicer skušala referendum preprečiti tudi s pritožbo na kasacijsko in ustavno sodišče, vendar neuspešno.

»Italija jedrske energije ne potrebuje. S podnebnimi spremembami in potrebami po energiji se lahko spopademo s čistimi viri energije,« je odločitev volivcev komentirala Mariagrazia Midulla iz WWF Italia.

Ob »jedrskem« so v Italiji potekali še trije referendumi, od teh sta se dva nanašala na zakon o privatizaciji sistema za oskrbo z vodo in eden na odpravo delne imunitete premiera ter ministrov pred sodnimi postopki. Zakon o privatizaciji oskrbe z vodo je Berlusconijeva vlada sprejela leta 2009, določa pa, da morajo vse občine sisteme privatizirati do konca leta 2011 in ceno vode prepustiti trgu. Volivci so tudi ta dva zakona zavrnili z veliko večino več kot 90 odstotkov glasov.

Po podatkih italijanskega notranjega ministrstva se je referendumov 13.in 14. junija udeležilo 57 odstotkov volilnih upravičencev.

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.