Aktualne novice

Gospodarji želja!

dodano: 4.7.2011

Sanja Lončar (uvodnik novic julij/avgust Skupaj za zdravje človeka in narave)

V zbirki Anastazija lahko preberemo odlično zgodbo o razvoju promocije. Pred tisočletji so ljudi morali prisiliti, da so počeli nekaj, česar niso marali, tako da so jih dobesedno zvezali in z bičanjem prisilili v suženjsko delo. Obvladovanje sužnjev je terjalo veliko stroškov, zaposlovanje čuvajev ter vedno negotovost, kaj bi se zgodilo, če bi se sužnji kljub vsemu uprli. 


Mogočen lastnik sužnjev Demokrates se je zato odločil, da preoblečen v sužnja preživi nekaj časa z njimi. Zanimalo ga je, ali bi se dalo ustaviti naraščajočo nevarnost pred vstajami. Poslušal je, o čem snujejo, ko si zamišljajo svoje življenje izven suženjstva. Želeli bi si imeti hišo, ženo, konja itd. Demokrates je hitro dojel, da je njihova želja po imetju tako močna, da jih lahko drži močneje kot verige. Odločil se je razpustiti čuvaje in vsem svojim sužnjem ponuditi možnost, da bi delali za plačo. Omogočil jim je tudi košček zemlje, ki jo bodo seveda s svojim delom odkupovali do konca svojih dni. Dal jim je posojilo za gradnjo hiše, ki ga bodo vračali z velikimi obrestmi. Dejansko ga je to stalo manj kot vzdrževanje armade čuvajev, storilnost se je povečala in sužnji so ga vzljubili. Od takrat je moral skrbeti le za to, da ljudem ne zmanjka želja … In tako je nastala demokracija – privid občutka moči množic, ki jih krmili nevidni vladar – »promocija«. << Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.