Aktualne novice

Zaščita podnebja se splača!

dodano: 12.11.2007

Poslovni tednik GZS št. 22, antonija.cerar@gzs.si

Izsledki študije, ki jo je nemška vlada naročila za presojo finančnih učinkov letos sprejetega državnega programa za zaščito podnebja
(http://www.bmu.de/files/pdfs/allgemein/application/pdf/klimapaket_aug2007_en.pdf) kažejo, da naj bi program načrtovanih ukrepov prinesel prihranke v višini 5 milijard eurov
(http://www.bmu.de/english/current_press_releases/pm/40276.php).
Nemčija si je zadala cilj, da bo do leta 2020 zmanjšala emisije toplogrednih plinov za 40 % glede na izhodiščno leto 1990. Potrjeni program naj bi Nemčijo, s 36% predvidenim zmanjšanjem emisij, zelo približal temu cilju.

Študija pričakovani uspeh programa utemeljuje z ugotovitvami, da vsi ukrepi, ki večajo energetsko učinkovitost, prinašajo prihranek, saj prihranki pri stroških energije presegajo stroške potrebnih investicij. Ob tem so stroški kombinirane proizvodnje elektrike in toplote ter uporabe alternativnih virov energije zmerni; stroški ogrevanja in transporta pa višji. Končni seštevek prihrankov in stroškov nakazuje, da bodo prihranki za industrijo in gospodinjstva vendarle večji od stroškov. Dodatne investicije, potrebne za izvajanje programa, po oceni študije znaąajo 31 milijard eurov, medtem ko znašajo ocenjeni prihranki na račun manjše porabe premoga, nafte in plina 36 milijard eurov. Povprečno prinaša vsaka tona CO2 manj kar 26 eurov prihranka.

 << Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.