Aktualne novice

Zaskrbljeni ali oskrbljeni?

dodano: 23.8.2011

Sanja Lončar (uvodnik septembrskih novic Skupaj za zdravje človeka in narave)

Obstajata le dve poti reševanja prehranske krize.
Ena je tista, da bomo prehransko verigo še bolj nadzorovali (še sadju se obetajo črtne kode zaradi »sledljivosti« in »naše varnosti), še bolj termično obdelovali, še bolj obsevali in jo s tem še dodatno dražili, dejansko prehransko vrednost pa zniževali.

Kljub obljubam odgovornih v stilu »še ta nadzor izboljšamo in bo vse v redu«, je vsakomur jasno, da je industrijska pridelava hrane v osnovi pisana na kožo razcvetu vseh vrst bakterij in virusov, ki kot tempirana bomba le čakajo, da izbruhnejo. Tudi eko globalna pridelava, kljub višji kakovosti pridelka, ne bo mogla slediti logiki globalne trgovine. Ker določeni načini »zaščite« tu niso dovoljeni, so lahko tudi ta živila lahko tarča različnih onesnaženj, z globalnimi transporti se tudi njihova prehranska vrednost znižuje, obremenitev okolja pa povišuje. 

Takšni scenariji rojevajo le nove zaskrbljenosti, na katere ni pravih odgovorov. 
Zavedanje in zdrava pamet pa lahko rešita veliko težav hkrati. Če ne želite nenehno skrbeti, kaj je na vaš krožnik prispelo z oddaljenih koncev sveta, potem zaupajte sebi in svojim sosedom. Lokalna samooskrba je rešitev prehranske krize, rešitev zdravstvenih tveganj, rešitev gospodarske krize in obenem tudi rešitev okoljske krize. 

Edina »težava« je v tem, da takšen koncept ruši sistem svetovnega nadzora in strahu, v katerega so tisti, ki želijo upravljati ta svet, vložili že toliko časa in denarja. Če ugotovite, da se lahko prehranite in ogrejete, četudi nimate »varne službe«, delodajalcu ne boste več prodajali duše in zdravja za nekaj sto evrov na mesec. Če bodo kmetje začeli pridelovati ekološko, kdo bo jemal kredite za gorivo, škropivo, mehanizacijo in hibridna semena? Če se bomo začeli rekreirati na svojih, skupnih ali kmetovih njivah, kdo vam bo potem lahko prodal eno uro telesne vadbe v fitnes centrih za 10 evrov? In ko boste na koncu pokali od zdravja, saj boste končno spoznali moči žive hrane, boste v črno zavili še farmacijo. Si predstavljate, koliko težav bomo lahko povzročili sistemu, če svojo eko prihodnost vzamemo v svoje roke?
Ne, ONI si takšne prihodnosti ne želijo, zato ne čakajte, da vam jo ustvarijo. Ustvarite si jo sami.

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: