Aktualne novice

Novi kolonializem ali pravična trgovina?

dodano: 2.9.2011

septembrske novice Skupaj za zdravje človeka in narave

Zamisel naravi prijazne pridelave je v svoji osnovi neločljiva od ljudem prijaznega gospodarstva. 

Tako je vsaj bilo na začetku zgodbe, ko je bil razvoj eko pridelave povezan z mednarodnim sodelovanjem na principih pravičnega gospodarstva. In podjetja, ki ostajajo zavezana svojemu poslanstvu, še vedno delujejo po teh načelih. 

Na žalost pa je tudi na tem področju kapital vstopil skozi velika vrata. Veliko povpraševanje je pritegnilo v igro tudi tiste, ki v eko gibanju vidijo predvsem ekonomijo in ne ekologijo, zato temu sektorju poskušajo vsiliti enako logiko obsega, ki velja tudi v konvencionalnem sektorju. 

Že samo dejstvo, da za 17,3 milijona evrov eko izdelkov »pokupijo Američani«, 17,9 pa Evropejci, nas pripelje do zaključka, da v skupnem seštevku od 50,9 milijard na leto (kolikor znaša promet z eko izdelki) za ves ostali svet ostane manj kot tretjina izdelkov. Povedano drugače, včasih smo iz nerazvitih dežel pobirali rudnine, zlato in nafto, zdaj pa se je »nakupovalnemu seznamu« premožnega sveta pridružila še potreba po eko ponudbi.
 
Tretji svet je resnično »narejen po meri« eko pridelave. Kot je izjavil Markus Arbenz, izvršni direktor IFOAM-a, sloni 70 % globalne proizvodnje hrane na 3 milijardah majhnih pridelovalcev.

IFOAM sicer te podatke uporablja v luči, kako pomembni so majhni pridelovalci za ekosistem, prehransko varnost in trajnostni razvoj, dejansko pa o tem slišimo predvsem takrat, ko govorijo o azijskih, afriških in južnoameriških pridelovalcih. V Evropi pa ni videti, da bi z različnimi ukrepi podpirali mini kmetije, ki lahko delajo ročno in samozadostno. Ročno delo je zanimivo tam, kjer ga lahko dobimo poceni (beri: pod vsako ceno). Doma pa razvite države spodbujajo le delo na veliko.Ključne besede:
pravična trgovina, ekologija, trgovina

 

Sorodne novice:

1,953125E-02<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.